2020. május 27.,
szerda, Hella napja

Takács Szabolcs: A magyar kormány nem áll semmilyen konstruktív megállapodás útjába

2019. április 9., kedd 17:39

Magyarország nem áll semmilyen konstruktív megállapodás útjába az Egyesült Királyság európai uniós kilépési határidejének esetleges újabb halasztása kapcsán, ha az esélyt ad a rendezett brit kiválásra - közölte magyar újságíróknak adott telefonos interjújában kedden Takács Szabolcs miniszterelnökségi államtitkár.

Takács Szabolcs a tagállamok európai ügyekkel foglalkozó minisztereinek luxembourgi ülésén vett részt, amelynek fő napirendi pontja a szerdai rendkívüli Brexit-ügyi EU-csúcs előkészítése volt.

A kormány fontosnak tartja a "kemény Brexit" elkerülését és a lehető legszorosabb jövőbeli kapcsolatrendszer kialakítását a felek között

 

- emelte ki.

Hozzátette, a britek kilépése rendkívül negatív folyamat, ennek nyomán szegényebb lesz az EU is, de tiszteletben kell tartani a britek akaratát.

Mint mondta, az Egyesült Királyságban élő magyar állampolgárok jogai nem fognak sérülni semmilyen forgatókönyv esetén, ez volt a legfőbb szempont a kormány számára.

Beszélt a májusi európai parlamenti (EP-) választásról is, amelynek tétje szerinte nem kisebb, mint hogy "a brüsszeli bürokraták megmondhatják-e, hogyan kell jó európainak lenni, illetve a nemzetállamok megtarthatják-e a jogot, hogy dönthessenek a jövőjükről, megőrizhessék társadalmi berendezkedésüket, szuverenitásukat".

A Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára aláhúzta, Magyarország abban érdekelt, hogy a következő EP bevándorlásellenes legyen, ugyanis a kormány "erős Európai Uniót szeretne létrehozni, amely erős nemzetállamokra épül, nem pedig a brüsszeli bürokrácia további terjeszkedésére".

MTI