2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Cirkusztestvérek

Következik:

Vezércikk 04:00

Belföld

Szoborállítással emlékeztek a málenkij robotra hurcolt vecsésiekre

A Szovjetunióba kényszermunkára hurcolt vecsésieknek, köztük a német ajkúaknak állítottak emlékművet a településen vasárnap.

  • Szoborállítással emlékeztek a málenkij robotra hurcolt vecsésiekre

 

A szoborcsoport átadásán Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára arra emlékeztetett, hogy csak Magyarországról 200-230 ezer embert hurcoltak el málenkij robotra, közülük 50-60 ezer volt német származású.

Az elhurcoltak vagy hozzátartozóik évtizedekig viseltek magukon bélyeget, miközben nem követtek el semmit - mondta, hozzátéve, a sok-sok szenvedésért soha senki nem kért bocsánatot.

Az államtitkár úgy fogalmazott: "az ítélkezés nem a mi dolgunk", de őrizni kell azok emlékét, akik küzdöttek, emlékezni kell az áldozatokra és azokra a borzalmakra, amelyeket elkövettek ellenük.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy soha ilyen fejlett technika és technológia nem segítette az emberiséget, "de ha a technika mellől elüldözzük a lelket, ha elfogadjuk, hogy különböző izmusok háttérbe szorítsák Istent, a kereszténységet vagy teljesen kiirtsák az életünkből, akkor annak következménye ugyanolyan pusztítás lehet, mint ami történt a 20. században."

Régi kötelezettség teljesült a mostani szoboravatással - mondta Szlahó Csaba (Fidesz-KDNP) polgármester, aki emlékeztetett arra: a német nemzetiségi önkormányzat és a város mindig is nagy gondot fordított arra, hogy fejet hajtson az elődök előtt, és emlékezzen mindazokra, akik sokat szenvedtek Vecsésen és Vecsésért.

A polgármester hozzátette: az emlékezés része az is, hogy méltó körülményeket teremtsenek ehhez, ezért újul meg többi között az első világháborús emlékmű.

Ritter Imre, a német nemzetiség országgyűlési képviselője azt mondta: az elűzetés és az elhurcolás kifejezéseket ma már szinte mindenki ismeri Magyarországon, de ehhez hosszú út vezetett. Ez a két szó a magyarországi németség két legnagyobb tragédiáját jelzi - tette hozzá.

Az Országgyűlés 2012. december 10-én döntött arról, hogy január 19-e a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapja lesz.

A képviselő úgy fogalmazott: a megbékélés, a megbocsátás, a felelősségvállalás máig legszebb példájának tartja, amikor a 2016. január 19-i kormányzati megemlékezésen Orbán Viktor miniszterelnök többi között arról beszélt, hogy ha 70 évvel ezelőtt az elűzöttek mindazt magukkal vitték volna, amit letelepedésük óta a magyar gazdaságért, kultúráért tettek, akkor ma sokkal szegényebb lenne Magyarország.

Az utódoknak az a feladatuk, hogy ne engedjék feledésbe merülni a történteket, mindig legyenek olyan új generációk, amelyek képesek továbbvinni a német kultúrát, a hagyományokat, a német identitástudatot - emelte ki.

Oláh Katalin Kinga Málenkij robot című alkotása a Hősök ligetében kapott helyet. Az emlékmű két legfontosabb szereplője a szovjet katona, aki a batyujukat cipelő lakosokat tereli és a csoportot vezető hátizsákos ember. Ők képezik a vonuló csoport "morális keretét" - mondta az alkotásról Bíró Gergely író.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Országjárásra indult Orbán Viktor. Eközben Donáth Anna arra panaszkodott, hogy szerinte Magyar Péter támogatói elkezdtek fanatikusan és erőszakosan viselkedni. Holott a Momentum elnöke szerint mindannyiunk felelőssége, hogy „edukálják a követőiket". Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei: Bencsik András, Boros Bánk Levente és Móczár Gábor, kiderült esti adásunkból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!