2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szélesvásznú történelem - Egy bolond százat csinál 11:05

Belföld

Szivárogtatás: Gyurcsány tudhatja a legtöbbet

Szilvásy György is megerősítette, hogy a szocialista pártközpontból szivárogtatták ki annak idején az őszödi beszédet. Az MSZP komolytalannak tartja a vádakat.

Szilvásy György is megerősítette, hogy a szocialista pártközpontból szivárogtatták ki annak idején az őszödi beszédet. Az egykori titokminiszter az egyik kereskedelmi televízióban azt mondta: minden alapot nélkülöz, amit Rózsa-Flores állított. Az azóta Bolíviában kivégzett férfi szerint ugyanis Szilvásy szivárogtatta ki a felvételt. Közben a Kapu című folyóirat főszerkesztője a Magyarország élőben című műsorunkban arra utalt: az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése miatt ölték meg Rózsa-Flores Eduardót Bolíviában. Az MSZP komolytalannak tartja a vádakat.

A Hír TV birtokába jutott, valószínűleg 2008-ban készült hangfelvételen Rózsa-Flores Eduardo többször is utal arra, hogy a balatonőszödi beszédet Szilvási György egykori titokminiszter szivárogtatta ki, aki akkor még a Miniszterelnöki Hivatalt vezette.

Rózsa-Florest egy évvel később, 2009-ben Bolíviában egy Santa Cruz-i hotelszobában, máig tisztázatlan módon, társaival együtt kommandósok kivégezték. Egykori főnöke szerint a férfit az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése miatt ölhették meg.

– Ez egy szomorú történet valahol, pláne hogy Eduardo ennek következtében halt meg. Mi nem is akartuk kiszivárogtatni – fogalmazott Brády Zoltán, a Kapu című folyóirat főszerkesztője a Hír Televízió Magyarország élőben című műsorában. Arra a kérdésre, hogy ennek következtében halt-e meg a férfi, a főszerkesztő így felelt: „Megint nem mondhatok se nevet, se hivatalt, se beosztást.”

Lendvai: Butaság

Rózsa-Flores egyébként az MSZP elnöki székében Gyurcsányt követő Lendvai Ildikót is megemlíti, mint aki részese volt annak a szűk körű társaságnak, amely eltervezte a Gyurcsány-beszéd kiszivárogtatását. Ő azt állítja, nem tud arról, hogy az eset miatt belső pártvizsgálat is indult.

–  Az MSZP-ben nincs erre utaló dokumentum, nyilván azért, mert nem is voltunk részesei ilyen módon a történetnek, de az NBH-nál van – fogalmazott Lendvai Ildikó a Hír TV-nek. Mint mondta, elnök korában írt, hogy oldják fel ezt a titkosságot. Lendvai azt, hogy emiatt halhatott meg annak idején Rózsa-Flores Eduardo, butaságnak nevezte, és szerinte ezt nem kell komolyan venni.

Lendvai tagadja, hogy a szocialista párt akkori felső vezetése szivárogtatta ki Gyurcsány Ferenc elhíresült őszödi beszédét.

Szilvásy tagadja

Szilvásy György csütörtök este az ATV-ben azt nyilatkozta: nem a Miniszterelnöki Hivatalból, hanem a szocialista pártközpontból szivárogtatták ki annak idején az őszödi beszédet. Az egykori titokminiszter egyúttal tagadta, amit Rózsa-Flores állított róla.

„…derüljön ki az igazság és zárjuk le az ügyet…” – az MSZP másik korábbi elnöke komikusnak tartja, hogy ismét előkerült az őszödi beszéd ügye. Kovács László szerint a jelenlegi pártvezetésnek már nincs dolga a kiszivárogtatóval.

– Itt, aki ennél többet tudhat, az egy akkori titkosszolgálati ember. Lehet, ennél többet tud maga Gyurcsány Ferenc, ő akkor miniszterelnökként nyilván sokkal jobban belelátott a dolgokba, ő megnézhetett, azt feltételezem, bármilyen anyagot, amit meg akart nézni. Mesterházy Attila ehhez ugyanúgy nem fért hozzá itt Budapesten, mint én Brüsszelben – fogalmazott Kovács László.

Inkább semmit

„Halottról vagy jót, vagy semmit, úgyhogy én Rózsa-Flores Eduardóról most inkább nem mondanék semmit” – reagált a jelenlegi közigazgatási és igazságügyi miniszter. A Fidesz egykori vezetői közül Navracsics Tibort, Varga Mihályt, Kósa Lajost és Várhegyi Attilát is megnevezte Rózsa-Flores a hangfelvételen, mint akikhez eljuttatták a beszédet.

Az igazságügyi miniszter azonban jelezte: ő először 2006. szeptember 17-én, a Kossuth rádióban hallotta Gyurcsány Ferenc elhíresült mondatait. Rózsa-Flores Eduardóval pedig soha nem állt kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Magyar Péter és a mesterséges intelligencia + videó

Magyar Péter és a mesterséges intelligencia + videó

Hogy milyen viszonyban van egymással Magyar Péter és a mesterséges intelligencia? Erre is fény derül a Sajtóklub vasárnap esti adásában, amelyben Bayer Zsolt, Gajdics Ottó, Bencsik András, és Néző László vitatja meg a hét legfontosabb bel- és külpolitikai eseményeit.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!