2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Belföld

Szíria elismerte az örmény kisebbség elleni 1915-ös népirtást

A szíriai parlament népirtásnak minősítette csütörtökön az örmény kisebbség ellen az egykori Oszmán Birodalomban elkövetett első világháborús tömegmészárlást.

  • Szíria elismerte az örmény kisebbség elleni 1915-ös népirtást

A lépés elemzők szerint tovább ronthatja az amúgy is feszült viszonyt Törökország és Szíria között.

Az intézkedésről a szíriai parlament elnöke számolt be, és egyúttal elítélve "a népirtás megtörténtének tagadására, a történelmi tények torzítására irányuló kísérleteket".

"Ez az emberiség történelmének egyik legsúlyosabb bűncselekménye" - szögezte le közleményében a politikus.

Hami Aksoy, a török külügyminisztérium szóvivője csütörtök esti írásos közleményében éles szavakkal bírálta a szíriai parlament döntését. A határozat "egy olyan rezsim képmutatása, amely saját népét évek óta válogatás nélkül mészárolja, emberek milliót teszi otthontalanná, és amely mesterien bánik a vegyi fegyverrel" - fogalmazott. Továbbra is tart az a humanitárius válság, amelynek a regnáló szíriai vezetés az oka - hívta fel a figyelmet a szóvivő, hozzátéve, hogy a történelem egyik legszörnyűbb katasztrófája zajlik a török-szíriai határnál. "Az pedig, hogy ezekkel az alaptalan állításokkal egy, a nemzetközi legitimitását elvesztett rezsim hozakodik elő, nyilvánvaló teszi azt a torz mentalitást, amely a döntés mögött húzódik" - vélekedett Aksoy.

Az utóbbi napokban többször is heves harcok voltak a szíriai kormányerők és az országban beavatkozó török hadsereg között Idlíb tartományban.

A házelnök ezzel kapcsolatban történelminek nevezte a szíriai haderő ellenállását, amelynek célja megelőzni, hogy "felemelkedjen egy új ottomán szörnyeteg".

Történészek szerint az első világháború alatt, 1915 áprilisától mintegy másfél millió örményt gyilkoltak le az Oszmán Birodalom területén. Ankara túlzónak tartja ezeket a számokat, és tagadja, hogy a gyilkosságokat módszeresen hajtották volna végre.

Több európai uniós tagország törvényhozása fogadott már el hasonló határozatot. Amikor a német szövetségi parlament 2016-ban népirtásnak nevezte a történteket, Ankara válaszul hazarendelte a berlini török nagykövetet.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Pünkösd napját ünneplik vasárnap a keresztény egyházak

Pünkösd napját ünneplik vasárnap a keresztény egyházak

A húsvéti időszakot lezáró ünnepen a keresztények a Szentlélek eljövetelére, az egyház alapítására és az egész világra kiterjedő missziós munka kezdetére emlékeznek. Az ünnep alkalmából országszerte ünnepi szentmiséket, istentiszteleteket tartanak.
Deutsch Tamás: Magyar Péter gyárilag erőszakos + videó

Deutsch Tamás: Magyar Péter gyárilag erőszakos + videó

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke Putnokon minősíthetetlen hangnemben kiabált a templomból érkezőkkel, köztük a fideszes polgármesterrel. Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője erről is kifejtette véleményét a HírTV Politikai hobbista című műsorában.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!