2019. május 20.,
hétfő, Bernát, Felícia napja

Szinte ingyen lehet majd lakáshoz jutni

Hír TV

2019. február 18., hétfő 22:15, frissítve: hétfő 22:16

Akár korábban fennálló devizahitelekre is vonatkozhat a hitelátvállalás, amit a kormány biztosít, valamit júliustól ugyanannyi lesz a kedvezményes hitel használtlakás-vásárlásra, mint az újakra – jelentette be a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin a július 1-jétől érvényes lehetőségek között említette, hogy akkortól eltörlik a használt ingatlanok csokos vásárlásánál a jelenlegi 35 millió forintos értékhatárt is.

Csaknem 100 ezer családot és közel 400 ezer embert érint a csok. A fiatalok pedig 46 ezer új gyerek születéséről döntöttek már. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az új támogatásokkal kapcsolatban elmondta: júliustól ugyanannyi kedvezményes hitelt kaphatnak a családok használt ingatlanokra is, valamint a hitelátvállalás nem csak a csokhitelekre, hanem a korábban fennálló devizahitelekre is vonatkozik.

„A csok bővítéséről szól az is, hogy eltöröljük a használt ingatlanok vásárlása esetén a 35 millió forintos értékhatárt. A jelenlegi szabályozás szerint csokkal csak maximum 35 millió forint értékű használt ingatlant lehet vásárolni. Úgy látjuk, hogy ez a szabályozás túlhaladottá vált, ezért ezt a 35 millió forintos értékhatárt eltöröljük” – fogalmazott Novák Katalin sajtótájékoztatóján.

Az OtthonCentrum elemzése szerint az intézkedéseknek köszönhetően több vidéki nagyvárosban, szinte ingyen lehet majd lakáshoz jutni. „Egy picit távolabb a fővárostól, tulajdonképpen megye jogú városok, a nagyvárosaink közül Miskolc már olyan települések, ahol ebből az összegből lakást lehet venni, ami 60 négyzetméternél nagyobb. És ha van némi megtakarítása is a családnak, akkor igazából az országnak a nagy részén, tehát nem a legforróbb ingatlanpiaccal jellemezhető településeken, de azok közelében, értelmes méretű lakásokat, illetve házakat lehet már vásárolni” – hívta fel a figyelmet Soóki Tóth Gábor.

Az emberi erőforrások minisztere reagált a családvédelmi akciótervet ért kritikákra is hétfői tájékoztatóján: „Ha olyan körülmények közé kerülnek a fiataljaink, hogy családot tudnak alapítani és az élet értelme, a gyermek megszületik, én úgy gondolom, hogy ennek minden jó érzésű ember örül. Nem tudok egyet érteni tehát úgy, mint ember, mint orvos azzal, amikor bárki migráció politikusaként, tömegtájékoztatás résztvevőjeként ezt a legszebb emberi érzést, a legszebb emberi kapcsolatot támadja” – emelte ki Kásler Miklós.

A hét pont közül pedig tisztázásra került az első házasok hitelfelvétele is. A 10 millió forint tehát olyan párok számára elérhető, ahol legalább a pár egyik fele első házasságát köti. Ha korábbi házasságból nem született gyermek, abban az esetben az új házasságkötést első házasságnak tekintik.

(Fotó: Fidesz.hu)