2024. 05. 27. Hétfő Hella napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Radar 23:40

Belföld

Szijjártó Péter fogadta a madagaszkári külügyminisztert + videó

Magyarország és Madagaszkár kész a kétoldalú kapcsolat dinamikusabbá tételére, amit nagyban segít az is, hogy a két ország a közöttük lévő nagy földrajzi távolság ellenére is azonos álláspontot képvisel a világot feszítő legjelentősebb problémákat illetően - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

  • Szijjártó Péter fogadta a madagaszkári külügyminisztert + videó

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a madagaszkári kollégájával, Rasata Rafaravavitafikával közös sajtótájékoztatóján diplomáciatörténeti eseményt emlegetett, mondván, még soha nem került sor külügyminiszteri látogatásra a kelet-afrikai országból.

Kiemelte, hogy a két ország jövőre ünnepli a diplomáciai kapcsolatok felvételének 50. évfordulóját, ami kiváló alkalom a viszonyrendszer intenzívebbé, dinamikusabbá tételére.

"Bár két távoli országról beszélünk, mintegy nyolcezer kilométer van közöttünk, mégis a világot feszítő legjelentősebb problémák tekintetében teljesen azonos álláspontot képviselünk" - mutatott rá.

"Madagaszkár és Magyarország két olyan ország, amely egyértelműen kiáll a béke mellett. Egyértelmű az álláspontunk, hogy bármilyen háborúról van is szó, a fegyverszállítások a háború idejének és földrajzi kiterjedésének veszélyét hordozzák magukkal, újabb emberáldozatokat okoznak és újabb pusztításhoz járulnak hozzá"

- folytatta.

Leszögezte, hogy így van ez Ukrajna vonatkozásában is, ahol a felek mielőbbi fegyverszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaznak az emberéletek megmentése érdekében, illetve kiállnak a párbeszéd csatornáinak nyitva tartása mellett, és elutasítják a nemzetközi szervezetek átpolitizálását.

Szijjártó Péter, miután egyetértési megállapodást írtak alá a két ország külügyminisztériuma közötti politikai konzultációkról, arra is kitért, hogy következetesen kiállnak amellett, hogy minden államnak joga van a szuverenitáshoz, ahhoz, hogy saját maga hozzon döntést a jövőjéről, ezért elutasítják a külső beavatkozásokat a belső politikai folyamatokba.

"Visszautasítjuk, hogy csak azért, mert valamely ország nagyobb, erősebb vagy ütőképesebb hadserege van, megmondja másnak, hogyan éljen, milyen politikai rendszert vagy berendezkedést alkalmazzon"

- figyelmeztetett.

Aláhúzta, hogy ennek megfelelően az együttműködést a kölcsönös tiszteletre alapítják. "Hisszük, hogy a kölcsönös tisztelet visszatérése a nemzetközi politikába alapvető fontosságú, s a kioktatás és a leckéztetés helyett egymás tiszteletére van szükség" - tudatta.

A miniszter arról számolt be, hogy egyre nő a magyar turisták száma Madagaszkáron, amelyet nemrég a folyamatos fejlődése nyomán egyértelműen átsorolhattak a látogatható országok kategóriájába.

"Szeretném elmondani azt is, hogy mi itt Magyarországon felelősségteljes gazdaságpolitikát folytatunk, amely a gazdaság növekedését és a környezet védelmét egyensúlyba állítja. Számunkra a zöld nem egy ideológia, hanem következetes törekvés a bolygó és a természet védelmére és megóvására"

- mondta.

Szavai szerint ennek keretében működik együtt a két ország a jövőben a klímaváltozás elleni harcban, a Hungary Helps program ezért eddig nagyjából 45 millió forinttal támogatta a madagaszkári erdősítési projekteket, így segítve elő a talajerózióval szembeni fellépés és a biodiverzitás megőrzésének sikerét.

Emellett - mint közölte - a gazdasági együttműködés erősítése mellett döntöttek a helyi körülményeknek megfelelő mezőgazdasági tevékenységek, a szárazságtűrő növények és vetőmagok fejlesztése, valamint a vízgazdálkodás és a biztonságos vízellátás területén.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem a helyi partnerintézményével több közös kutatást és projektet indít a fejlett hazai technológiák mielőbbi ottani felhasználása érdekében - tájékoztatott.

Fontosnak nevezte az ösztöndíjprogramot is, amelynek a keretében évente tíz madagaszkári diák tanulhat magyarországi egyetemeken.

Bejelentette, hogy a Madagaszkárra előző nap lesújtó trópusi ciklonra tekintettel a kormány ötmillió forintos gyorssegélyt nyújt az országnak a legnehezebb helyzetbe került családok számára, és hazánk a továbbiakban is kész az együttműködésre az élet normalitásának helyreállítása céljából.

Fotó: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hivatalában tárgyal Rafaravavitafika Rasata madagaszkári külügyminiszterrel 2024. április 12-én. MTI/Szigetváry Zsolt

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Megvédte futsalbajnoki címét a Haladás

Megvédte futsalbajnoki címét a Haladás

A Haladás megvédte címét a férfi futsal NB I-ben, miután a döntő negyedik mérkőzésén hétfőn 5-4-re győzött a kihívó Kecskemét otthonában, ezzel 3-1-re megnyerte a párharcot.
Vezércikk - Őrült ötlettel állt elő Manfred Weber + videó

Vezércikk - Őrült ötlettel állt elő Manfred Weber + videó

Bevezényelnék a magyar fiatalokat a kötelező EU-s hadseregbe, aztán eldöntenék, hová küldjék őket bevetésre – Orbán Viktor nem hagyta szó nélkül Manfred Weber döbbenetes javaslatát, de a témáról a Vezércikk vendégei is elmondták a véleményüket.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Féltek a tatabányai étterem dolgozói Magyar Péter híveinek őrjöngése miatt + videó

Féltek a tatabányai étterem dolgozói Magyar Péter híveinek őrjöngése miatt + videó

Ismét botrányos jelenetek zajlottak Magyar Péter országjárása során. Ezúttal egy tatabányai étterem és kávézó előtt őrjöngtek a hívei. Öt aktivista szeretett volna a teraszon leülni, de - állításuk szerint - ezt a személyzet megtiltotta nekik, mert a Tisza Párt kitűzőjét viselték. Az étterem üzemeltetője szerint ez nem igaz, csupán annyi történt, hogy a teraszon lévő asztalok foglaltak voltak.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!