2020. április 6.,
hétfő, Vilmos, Bíborka napja

Szijjártó: Magyarország a nyomásgyakorlás ellenére sem fog befogadni migránsokat

Hír TV

2019. szeptember 15., vasárnap 14:52

Sajnálatosnak és veszélyesnek tartja a magyar kormány az olasz kabinet döntését - mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter szerint azzal, hogy Róma megnyitja kikötőit a civil hajók előtt, meghívót küld az Európába vágyó migránsoknak. A tárcavezető kiemelte: mindenfajta nyomásgyakorlás ellenére sem fog Magyarország illegális bevándorlókat befogadni.

A baloldali koalíció egyrészről szakítani kíván Matteo Salvini korábbi belügyminiszter eddigi menekült politikájával, másrészről pedig kiderült, hogy titokban született egy nem hivatalos francia-német-olasz elvi megállapodás. A konszenzus értelmében Olaszország beengedi az illegális bevándorlókat, akkor ha azokat szét osztják az összes tagállam, köztük Magyarország között is.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter sajnálatosnak és veszélyesnek nevezte az olasz kormány lépését. Szijjártó Péter szerint ezzel Róma meghívót küld az Európába vágyó migránsoknak. A tárcavezető figyelmeztetett: a hivatalos görög adatok szerint a jelenlegi helyzet olyan rossz mint 2015-ben, a válság idején.

A magyar kormánypártok a kezdetektől ellenezték a kötelező betelepítési rendszert és világossá tették, hogy egyetlen illegális bevándorlót sem fogad be Magyarország.

Ezzel szemben az ellenzék zöld utat adna a migránsoknak. Több magyar baloldali politikus is szorgalmazta, hogy bontsák le a déli határkerítést. Majd azzal vádolták a kormánypártokat, hogy a magyar embereket félrevezetik, amikor azt mondják, hogy Brüsszel kötelező kvóta rendszert akar rákényszeríteni a tagállamokra.

Az olasz-német-francia nem hivatalos megállapodást a migránsok kötelező szétosztásáról, a tervek szerint szeptember 23-án Máltán írják majd alá.

A német belügyminiszter azonban már most jelezte: Berlin készen áll arra, hogy tehermentesítse a római kormányt, és átvegyen minden negyedik Olaszországba érkező menedékkérőt. Horst Seehofer mostani nyilatkozta pálfordulásnak számít. Korábban ugyanis még korlátozni akarta a Németországba érkező menedékkérők számát és elutasította Angela Merkel befogadó menekült politikáját.

Az olasz kikötőt lezárásáért a külső határok védelméért harcoló Matteo Salvini korábbi belügyminiszter szerint azzal, hogy Róma megnyitotta a kikötőit az NGO hajók előtt megadta magát az Uniónak. A bevándorlásellenes politikus úgy látja, Giuseppe Conte menekülttáborrá változtatja Olaszországot.

Az olasz kormány szombaton adott engedélyt az Ocean Viking civil hajónak, hogy Lampesdusan partja tegye a fedélzetén tartózkodó migránsokat. A bevándorlókat Olaszország, Németország, Franciaország, Portugália és Luxembrug fogadja be.

 

Hír TV