2024. 06. 19. Szerda Gyárfás napja
Jelenleg a TV-ben:

EB Sporthírek

Következik:

Komment 06:05

Belföld

Szijjártó: Magyarország a nyomásgyakorlás ellenére sem fog befogadni migránsokat

Sajnálatosnak és veszélyesnek tartja a magyar kormány az olasz kabinet döntését - mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter szerint azzal, hogy Róma megnyitja kikötőit a civil hajók előtt, meghívót küld az Európába vágyó migránsoknak. A tárcavezető kiemelte: mindenfajta nyomásgyakorlás ellenére sem fog Magyarország illegális bevándorlókat befogadni.

  • Szijjártó: Magyarország a nyomásgyakorlás ellenére sem fog befogadni migránsokat

A baloldali koalíció egyrészről szakítani kíván Matteo Salvini korábbi belügyminiszter eddigi menekült politikájával, másrészről pedig kiderült, hogy titokban született egy nem hivatalos francia-német-olasz elvi megállapodás. A konszenzus értelmében Olaszország beengedi az illegális bevándorlókat, akkor ha azokat szét osztják az összes tagállam, köztük Magyarország között is.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter sajnálatosnak és veszélyesnek nevezte az olasz kormány lépését. Szijjártó Péter szerint ezzel Róma meghívót küld az Európába vágyó migránsoknak. A tárcavezető figyelmeztetett: a hivatalos görög adatok szerint a jelenlegi helyzet olyan rossz mint 2015-ben, a válság idején.

A magyar kormánypártok a kezdetektől ellenezték a kötelező betelepítési rendszert és világossá tették, hogy egyetlen illegális bevándorlót sem fogad be Magyarország.

Ezzel szemben az ellenzék zöld utat adna a migránsoknak. Több magyar baloldali politikus is szorgalmazta, hogy bontsák le a déli határkerítést. Majd azzal vádolták a kormánypártokat, hogy a magyar embereket félrevezetik, amikor azt mondják, hogy Brüsszel kötelező kvóta rendszert akar rákényszeríteni a tagállamokra.

Az olasz-német-francia nem hivatalos megállapodást a migránsok kötelező szétosztásáról, a tervek szerint szeptember 23-án Máltán írják majd alá.

A német belügyminiszter azonban már most jelezte: Berlin készen áll arra, hogy tehermentesítse a római kormányt, és átvegyen minden negyedik Olaszországba érkező menedékkérőt. Horst Seehofer mostani nyilatkozta pálfordulásnak számít. Korábban ugyanis még korlátozni akarta a Németországba érkező menedékkérők számát és elutasította Angela Merkel befogadó menekült politikáját.

Az olasz kikötőt lezárásáért a külső határok védelméért harcoló Matteo Salvini korábbi belügyminiszter szerint azzal, hogy Róma megnyitotta a kikötőit az NGO hajók előtt megadta magát az Uniónak. A bevándorlásellenes politikus úgy látja, Giuseppe Conte menekülttáborrá változtatja Olaszországot.

Az olasz kormány szombaton adott engedélyt az Ocean Viking civil hajónak, hogy Lampesdusan partja tegye a fedélzetén tartózkodó migránsokat. A bevándorlókat Olaszország, Németország, Franciaország, Portugália és Luxembrug fogadja be.

 

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Orbán Viktor: Brüsszelben semmibe vették az európai emberek akaratát + videó

Vezércikk – Orbán Viktor: Brüsszelben semmibe vették az európai emberek akaratát + videó

Gyors helyzetjelentést adott ma Orbán Viktor Brüsszelből, amiből az derül ki, hogy arrafelé nem nagyon értenek a szép szóból. A miniszterelnök szerint ugyanis semmibe vették az európai emberek akaratát, és a baloldallal és a liberálisokkal összeállt Néppárt leosztotta az EU vezető pozícióit. Minderről a Vezércikk vendégei, Boros Bánk Levente, Bencsik András és Szabó László is elmondják a véleményüket.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Jön az önkéntes elvű haderő + videó

Jön az önkéntes elvű haderő + videó

Magyarország egyedül képviseli azt az álláspontot, hogy a békéhez vezető egyetlen út a tűzszünet és a béketárgyalások - jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!