2021. 10. 24. Vasárnap Salamon napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Vezércikk - Olvasunk a sorok között 05:00

Belföld

Szijjártó: Fenn kell tartani a nemzetközi áruszállítás akadálymentességét

Fenn kell tartani a nemzetközi áruszállítás akadálymentességét, az ingázóknak pedig továbbra is lehetőséget kell biztosítani arra, hogy munkavégzés, földművelés céljából átléphessék a határokat - közölte a külgazdasági és külügyminiszter szerdán az osztrák, szlovák és cseh kollégájával tartott videokonferencia után a Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter a videóban azt mondta: a konferencián tájékoztatta a résztvevőket arról, hogy több Magyarországon működő nagy gyár újrakezdte működését. Ezeknek a gyáraknak a tulajdonosai a visegrádi országokban (Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban és Magyarországon), Németországban és Ausztriában is üzemeltetnek gyárakat, ezért Magyarország készen áll olyan szabályozás megalkotására is, amely lehetővé teszi, hogy az egy vállalatcsoporton belül dolgozók munkavállalási céllal az ingázási sávon kívül is utazhassanak, hiszen ez "mindannyiunk nemzetgazdaságának érdeke" - hangsúlyozta. Hozzáfűzte, hogy az erre vonatkozó döntés előkészítése folyamatban van.

Kiemelte: az osztrákok és a szlovákok is hozzájárultak ahhoz, hogy az Ausztriában vagy Szlovákiában élő, de iskolába Magyarországra járó, idén érettségiző diákoknak a vizsgák után hazatérve ne kelljen házi karanténba vonulniuk. Ausztria ezt lehetővé teszi az érettségizőket kísérőknek is, Szlovákia azonban erről még nem döntött

- tette hozzá.

Jó hírnek nevezte, hogy a szlovákok elálltak attól a tervüktől, hogy negatív koronavírusteszthez kössék az ingázók Szlovákiába történő belépését, a magyarok így ingázás keretében továbbra is szabadon léphetnek át a tíz nyitva tartó átkelőhelyen.

Szijjártó Péter tájékoztatása szerint a konferencián Ausztriát arra kérte, hogy az ingázóknak nyissa meg a Jánossomorjánál és az Alsószölnöknél található határátkelőhelyet, Szlovákiától pedig azt, hogy a Tornanádaskánál és a Letkésnél lévő határátkelőhelyen az ingázást, a bánrévei átkelőnél a tranzitforgalmat tegyék lehetővé.

A miniszter beszélt arról is, hogy a négy ország jól együttműködött a külföldi állampolgárok hazahozatalában: sok magyar jöhetett haza a Csehország, Ausztria és Szlovákia által szervezett repülőgépekkel, és ez fordítva is igaz. Jelenleg Észak-Amerikában van sok olyan magyar állampolgár, aki szeretne hazajönni, értük a jövő héten küldenek repülőgépet - mondta.

Szijjártó: Körültekintően kell eljárnunk

Szijjártó Péter külügyminiszter arról számolt be egyik legutóbbi, közösségi oldalon közzétett bejegyzésében, hogy videókonferencián egyeztetett az újranyitás menetéről osztrák, cseh és szlovák kollégáival.

Mindenki gondolkozik a hogyan továbbról, hiszen Nyugat-Európából folyamatosan jönnek a hírek a korlátozó intézkedések fellazításáról - kezdte bejegyzését a tárcavezető.

Mindenképpen óvatosan és a legnagyobb körültekintéssel kell eljárnunk.

Az osztrák tapasztalatok kifejezetten hasznosak lehetnek, így lesz ma is miről beszélni

- húzta alá.

Újabb videókonferencia, ma már a második, ezúttal az osztrák, a cseh és a szlovák kollégákkal - áll a bejegyzésben.

 

Facebook/Hír TV/MTI

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Magát ünnepelte az ellenzék

A több százezres békemenettel szemben az ellenzék rendezvényén, csupán néhány ezer ember vett részt. 2021. október 23.

Fontos, hogy a fiatalok is megismerjék '56-ot

A Terror Háza Múzeum fő célja, hogy a fiatal generációval is megismertessék a 65 éve történteket. 2021. október 23.

A vártnál is több résztvevő miatt előbb indult el a békemenet

Olyan sokan gyűltek össze, hogy a menet a tervezettnél fél órával korábban indult el, köztük sokan olyanok, akik 2006-ban még gyerekek voltak. 2021. október 23.

Legfrisebb híreink

Elhunyt Venczel Vera

A színésznő több mint ötven éven át volt a Vígszínház társulatának tagja, ahol emlékezetes alakítások, legendás szerepek sora fűződik nevéhez, emellett számtalan magyar filmben szerepelt.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!