2023. 12. 07. Csütörtök Ambrus napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Az orvosok hercege - Boldog Batthyány-Strattmann László 03:00

Belföld

Szijjártó: A szerb és a magyar állampolgárok szabadon közlekedhetnek a szerb-magyar határon

A mai naptól vált lehetővé a szabad határátlépés a magyar és a szerb állampolgárok számára a magyar-szerb határon – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Röszkén a Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével és Jadranka Joksimoviccsal, Szerbia integrációs miniszterével hétfőn tartott közös sajtótájékoztatón.

  • Szijjártó: A szerb és a magyar állampolgárok szabadon közlekedhetnek a szerb-magyar határon

Szijjártó Péter közlése szerint a közép-európai térség jól védekezett a koronavírusjárvány ellen, időben hozta meg a korlátozó intézkedéseket és ellenőrzés alatt tudta tartani a vírust.

Határkorlátozás jó döntés volt, a személyforgalom korlátozása hozzájárult a védekezés sikerességéhez

– tette hozzá.

A tárcavezető elmondta, mind Magyarországon, mind pedig Szerbiában lehetővé vált, hogy az élet és az egészség elsőbbségének figyelembevételével lépések történjenek normalitás irányába

A szerb és a magyar állampolgárok szabadon közlekedhetnek a határon, ez praktikusan azt jelenti, hogy szerb állampolgárok be karanténkötelezettség nélkül beléphetnek Magyarországra és mindazok a magyarok, akik Szerbiából jönnek Magyarországra szintén karanténkötelezettség térhetnek vissza

– közölte a miniszter, aki hozzátette, természetesen a határátlépéshez szükségesek a megfelelő utazási dokumentumok, csak a törvénytisztelő, legális határátlépés a megengedett.

Kiemelte, több mint szimbolikus, hogy egy uniós és egy nem uniós ország között válik lehetővé a szabad határátlépés, ami megerősíti azt, hogy

Szerbiának az Európai Unióban van a helye és Szerbiát minél előbb fel kell venni az EU-tagállamok közé.

Szijjártó Péter közlése szerint új lendületet kaphatnak a gazdasági kapcsoltok is, hiszen a magyar és a szerb gazdaság ezer szállal kötődik egymáshoz, ezen kívül folytatódik a vajdasági gazdaságfejlesztési program is.

A határátlépések könnyítéséről egyeztetett a külügyminiszter osztrák, cseh és szlovák kollégájával

A határokon bevezetett korlátozó intézkedések könnyítéséről egyeztetett videókonferencián Szijjártó Péter osztrák, cseh és szlovák kollégájával - erről a külgazdasági és külügyminiszter élő videóbejelentkezésben számolt be hétfőn a közösségi oldalán.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: négy olyan országról van szó, amelyek Közép-Európában szorosan egymásra vannak utalva. Mint fogalmazott, rendkívül aktívak a gazdasági kapcsolataink és a határmenti közösségeink kapcsolati hálója is sűrű.

A miniszter kiemelte: Magyarország számára az osztrákok a második, a szlovákok pedig a harmadik legfontosabb kereskedelmi partnerek, mindkét esetben mintegy tízmilliárd eurónyi kereskedelmi forgalmat bonyolítottunk velük tavaly. "Így érdekünk, hogy a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok fennmaradjanak, sőt újabb lendületet kapjanak" - fogalmazott. Hozzátette: az is érdekünk, hogy a magyar embereknek a lehető legkevesebb korlátozó intézkedéssel kelljen szembenézniük.

Hangsúlyozta: mindig az emberi egészség és az élet megvédése az első számú szempont, a négy ország együttműködésében arra törekednek, hogy ezzel összeegyeztethető módon a lehető legtöbb könnyítést megtegyék.

Ismertette: a felek elvi céldátumként június 15-ét jelölték meg, hogy addigra e négy ország állampolgárai a jelenleginél szabadabban mozoghassanak egymás országai között.

A miniszter rámutatott: ez nagyban függ attól, hogy a jelenlegi jó tendenciát mutató számok fennmaradnak-e, ha igen, akkor jó esély van arra, hogy a közeljövőben e négy ország közt könnyebb legyen a közlekedés.

Megjegyezte azt is, hogy az elmúlt hetekben nem volt rossz tapasztalatuk a határokon alkalmazott könnyítésekkel. Akkor sem, amikor megnyitották a munkába ingázás lehetőségét a szomszédos országokkal, sem akkor, amikor Ausztria és Magyarország lehetővé tette a kétoldalú személyforgalmat negatív koronavírus-teszt esetén, és akkor sem, amikor megengedték, hogy szlovák állampolgárok 24 órát Magyarországon tölthessenek. Hozzátette: hétfőn megállapodás született a szerbekkel is a kétoldalú személyforgalom újranyitásáról.

Számunkra a legfontosabb szempont, hogy a számok jók maradjanak - szögezte le a miniszter, hozzátéve: fontos szempont az is, hogy kölcsönös intézkedések szülessenek.

Mi hívei vagyunk annak, hogy ez az együttműködés bővüljön - fogalmazott a miniszter, megjegyezve, hogy szerdán egyeztet Budapesten a lengyel külügyminiszterrel, és várhatóan a találkozójukon a két ország közti közlekedés könnyebbé tétele is szóba kerül. Csütörtökön pedig a szlovén határra utazik, ahol a szlovén külügyminiszterrel egyeztet határforgalmi könnyítésekről.

Szijjártó Péter szerint Magyarország nyitott a további egyeztetésekre és készen áll a határokon bevezetett korlátozó intézkedések folyamatos és fokozatos feloldására.

A külgazdasági miniszter Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével is tárgyalt. Szijjártó Péter elmondta azt is, a vajdasági gazdaságfejlesztési programban 54 közepes és nagy projekt 6 milliárd forintos támogatását hagyta jóvá a magyar kormány. A miniszter arról biztosította szerb partnerét, Jadranka Joksimovic szerbiai integrációs minisztert, hogy Magyarország támogatja Szerbia európai integrációját, Szerbiának ugyanis az Európai Unióban a helye, belépésével nagyon sokan nyernének.

A miniszter leszögezte azt is, a határok csak a törvénytisztelő magyar és szerb állampolgárok számára nyílnak meg. Az illegális határátlépőkkel szembeni továbbra is határozottan lép fel a két ország.

Az elmúlt hét során 395 illegális migránssal szemben intézkedtek a rendőrök és katonák az Országos Rendőr-főkapitányság hétfői tájékoztatása szerint. Az ország területén jogellenesen tartózkodó külföldiek többsége Szerbia felől érkezett, és ugyanoda kísérték vissza őket.

Facebook, Hír TV, MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!