2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 13:00

Belföld

Szijjártó: 2021 második negyedévétől emelkedhet a magyar gazdaság kapacitása

A magyar gazdaság kapacitásának növekedésére 2021 második negyedévétől lehet számítani, ugyanis ekkor kezdik meg működésüket azok az új gépek, gépsorok, új technológiák, amelyeket a magyar vállalatok vásároltak meg a mostani nehéz időszakra reagálva kialakított beruházásösztönzési programban - mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten az Országgyűlés gazdasági bizottságában.

  • Szijjártó: 2021 második negyedévétől emelkedhet a magyar gazdaság kapacitása

Szijjártó Péter éves meghallgatásán közölte: a beruházásösztönzési program különböző elemeiben összesen 1338 magyar vállalat, 824 milliárd forintnyi beruházás megvalósítását vállalta, amelyhez a kormány 336 milliárd forintnyi támogatást adott. A program 264 500 munkahely megvédéséhez járult hozzá - tette hozzá.

A járvány első hullámában az Európai Unió 800 ezer euróra emelte a cégeknek adható állami támogatás mértékét, ezért a kormány úgy döntött, hogy azoknak a vállalatoknak, amelyek beruházásaiknak köszönhetően senkit nem bocsátanak el, a beruházási érték felét, maximum 800 ezer eurót megtérít. Ebben a konstrukcióban 904 vállalat vesz részt, és 421 milliárd forintnyi beruházást hajt végre. A beruházások, amelyekhez a kormány 201 milliárd forintnyi támogatást biztosít, 154 200 munkahelyet védenek meg - mondta a miniszter.

Hozzátette, ezt követően az Európai Unió egy időre eltörölte a 800 ezer eurós értékhatárt, így a kormány ennél nagyobb összeggel is támogathatta a beruházásokat. Ebben a programban 71 nagyvállalat jelentkezett, akik 204 milliárd forintnyi beruházást hajtanak végre, amellyel 60 ezer munkahelyet védenek meg és mindehhez a kormány 70 milliárd forintnyi támogatást ad.

A beruházási ösztönzési program sikere miatt a napokban kiírták a konstrukció harmadik körét, amelyben az uniós szabályozás miatt már vissza kellett térniük a 800 ezer eurós összeghatárhoz, de itt már nem a beruházás felét, hanem egyharmadát finanszírozták. Ebben a körben 363 vállalat adott be pályázatot, 199,1 milliárd forint értékben. A kormány a program harmadik körében 60 milliárd forintos támogatási keretet biztosított.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a "békebeli" beruházás ösztönző programok is zajlanak, ezeknek köszönhetően a múlt hét végéig 73 megállapodást kötöttek, 2 milliárd eurónyi beruházásról, amelyek 8 ezer új munkahelyet jelentenek. A legtöbb, 14 beruházó vállalat Németországból, 13 az Amerikai Egyesült Államokból, 9 Kínából érkezett, a beruházási értéket tekintve pedig az első három helyen Kína, Németország és Korea áll.

Kiemelte, a beruházásokért folytatott verseny a korábbi évekhez képest sokkal élesebb, ugyanis az egyes beruházásokért a közép-európai országoknak már a délkelet-ázsiai, az észak-afrikai és a közel-keleti országokkal is meg kell küzdeniük.

A miniszter szerint Magyarország számára ezért fontos a beruházás ösztönzési rendszer további működtetése: az uniós szabályozás értelmében az országban Budapest és Pest megye kivételével adható regionális alapú beruházás ösztönzési támogatás. Az EU-val most új támogatási térkép kialakításáról tárgyalnak és a miniszter reméli, hogy 2022-től a mostani egyeztetéseknek köszönhetően már Pest megye egésze is támogatható területté válik.

A miniszter Witzmann Mihály (Fidesz) képviselő kérdésére válaszolva elmondta a világgazdasági kilábalásban kulcskérdés lesz az oltóanyag megjelenése. A kormány a nyugatra és keletre zajló vakcina fejlesztéseket is figyeli: az OGYÉI és a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakembereiből álló delegáció kedden utazott Oroszországba, hogy az oroszországi laborokban tanulmányozzák az orosz oltóanyagot - mondta Szijjártó Péter.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Orbán Viktor: Június 9-én európai választás, nyerjük meg ezt is! + videó

Orbán Viktor: Június 9-én európai választás, nyerjük meg ezt is! + videó

Húsz éve minden európai választást megnyertünk. Mi vagyunk Magyarország és Európa legsikeresebb politikai közössége. Nem tűzhetünk ki kisebb célt, azt javaslom, nyerjük meg ezt is – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök abban a videóban, amelyet a közösségi oldalára töltött fel, és amely egy részlet a kormánypártok pénteki európai parlamenti kampánynyitóján elhangzott beszédből.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!