2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Belföld

Szigorú szabályok vonatkoznak majd a jelöltekre és a jelölő szervezetekre + videó

Szuverenitási kérdés, hogy ne külföldi államok, tőkés csoportok, vállalati érdekközösségek, vagy a pénzügyi világ finanszírozza a politikát - hangsúlyozta a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában. Kocsis Máté kiemelte: a szuverenitásvédelmi törvény értelmében ezentúl minden választáson induló jelölőszervezetre és jelöltre ugyanazok a szigorú elszámolási és finanszírozási szabályok vonatkoznak majd.

  • Szigorú szabályok vonatkoznak majd a jelöltekre és a jelölő szervezetekre + videó

Ha úgy jut valaki közhatalomhoz, hogy közben valakinek a markában van, azzal az ország szuverenitását veszélyezteti - mondta a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth rádióban. Kocsis Máté kiemelte: a szuverenitásvédelmi törvényjavaslat hátterében az áll, hogy 2022-ben a magyar politikai baloldal külföldi pénzből kampányolt, amire 1990 óta nem volt példa.

"Íratlan szabály volt, hogy külföldről nem lehet kampányt finanszírozni, a pártok számára egyébként eddig is törvényi tilalom alatt állt ez.

De ezt a megállapodást és a tilalmat is a jelenlegi szabályokat kijátszva a baloldal felrúgta, és külföldről fogadott el pénzt, és ez bizony szuverenitási kérdés.

Tehát egy olyan méretű országnak, de egyébként még egy nagy országnak is fontos szuverenitási kérdés, hogy ne külföldi államokból, tőkés csoportok, vállalati érdekközösségek vagy a pénzügyi világ finanszírozzon politikát" - mondta a frakcióvezető.

Kocsis Máté fontosnak nevezte, hogy

ezentúl minden választáson induló jelölő szervezetre és jelöltre ugyanazok a szigorú elszámolási és finanszírozási szabályok vonatkoznak majd.

Hozzátette: az alaptörvény módosításával létrejön a Szuverenitásvédelmi Hivatal.

"A hivatal nem rendelkezik hatósági jogkörökkel, ugyanakkor számos adatot, információt megismerhet, bekérhet, és a már meglévő szervezeteknél eljárást kezdeményezhet. Lényegében a fő feladata az lesz, hogy monitorozzon, észleljen és nyilvánosság elé tárjon minden olyan külföldi beavatkozási kísérletet, amely az alaptörvény rendelkezése szerint Magyarország szuverenitását sértheti" - tette hozzá.

A büntető törvénykönyv módosítása pedig azt tartalmazza, hogy aki tiltott külföldi finanszírozást használ fel a választási kampányban, akár három évig terjedő börtönbüntetést is kaphat - tette hozzá a frakcióvezető. Kocsis Máté megjegyezte azt is, hogy a magyar szabályozás nem lesz kirívó, hiszen számos uniós tagországban léteznek szabályok a szuverenitás védelme érdekében.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Fidesz: Itt az idő kikapcsolni a Gyurcsány-showt Budapesten + videó

Fidesz: Itt az idő kikapcsolni a Gyurcsány-showt Budapesten + videó

„Akik ma irányítják, nem szeretik Budapestet. Csak a pénzt és a hatalmat szeretik” – mondja a Fidesz új videójában a párt főpolgármester-jelöltje. Szentkirályi Alexandra rámutatott: a főváros Gyurcsány Ferenc fogságában van. Erről tanúskodik minden, amit csinálnak.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!