2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Szeptemberben Czeglédy is a vádlottak padján ülhet

A mentelmi jog mögé menekített Czeglédy Csaba ügyében rövidesen tisztázódhat, hogy folytatható-e vele szemben automatikusan a maffiavádas büntetőeljárás, avagy ismételten be kell majd nyújtania a vádiratot az ügyészségnek – értesült a Magyar Hírlap.

  • Szeptemberben Czeglédy is a vádlottak padján ülhet

A Szegedi Ítélőtábla, mint másodfokú bíróság, várhatóan augusz­tusban dönt majd abban a kérdésben, hogy folytatható-e a Czeglédy Csabával szemben indult büntetőeljárás, amelyben a baloldali politikust, az MSZP és a DK korábbi ügyvédjét bűnszervezet irányítójaként elkövetett költségvetési csalással és gazdasági csalással vádolták meg – értesült a Magyar Hírlap bírósági forrásból.

Ismeretes, Czeglédyt a DK EP-képviselőnek jelölte, így a Human Operator Zrt. igazgatósági elnökének az európai parlamenti választás előtt a Nemzeti Választási Bizottság ellenzéki delegáltjainak szavazatai révén mentelmi joga keletkezett, aminek következtében a büntetőügyben első fokon eljáró Szegedi Törvényszék megszüntette az eljárást vele szemben.

A procedúra kissé bonyolult. A mentelmi jog megszűnését követően a Csongrád Megyei Főügyészség indítványt terjesztett elő a büntetőeljárás folytatása érdekében, ezt az első fokon eljáró bíróság elutasította. A vád képviseletében eljáró Csongrád Megyei Főügyészség fellebbezett, ezt a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség annak indokaival egyezően fenntartotta, és a Szegedi Ítélőtáblához megküldött másodfokú átiratában az elsőfokú végzés megváltoztatását kérte. Ebben az ügyben dönt várhatóan még a nyári ítélkezési szünetben a másodfokú bíróság, tekintettel arra, hogy a Czeglédy társaival szemben júniusban megkezdődött büntetőeljárás szeptemberben folytatódik.

Ha a táblabíróság helyt ad a fellebbviteli főügyészség indítványának, akkor – hivatalos megnevezéssel – Cz. Csaba is a vádlottak padján ül majd a szeptemberi tárgyaláson – mondta a Magyar Hírlap megkeresésére Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője. Ha a másodfokú bíróság nem változtatja meg az első fok megszüntető határozatát Czeglédyvel szemben, akkor a vádhatóságnak ismételten be kell nyújtania a vádiratot, vagyis az eljárást teljes egészében elölről kell kezdeni – hangsúlyozta a szóvivő.

A büntetőügy húsz vádlottja közül nyolcan beismerő vallomást tettek, s az ügyészséggel megkötött egyezségük alapján a bíróság négyükkel szemben jogerős döntést hozott, valamennyiüket letöltendő börtönbüntetésre ítélte. További négy vádlott ügyében – akik betegségük miatt nem vettek részt a júniusi tárgyaláson – várhatóan szeptemberben hoz ítéletet a bíróság.

Magyar Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!