2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Belföld

Szeméthalom és bukások

Rengeteg településen akadozik a szemétszállítás, valamint vészesen gyengül Angela Merkel pozíciója. Ezek voltak a nap hírei, amiket a Hír TV Lapzárta című műsorának vendégei, tárgyaltak meg Földi Kovács Andrea műsorvezetővel.

  • Szeméthalom és bukások

A lapzárta című műsor vendégei, Kacsóh Dániel a Magyar Hírlaptól és Bita Dániel a 24.hu-tól Merlel lemondásáról és a szemétszállítási káoszról beszélgettek. Elsőként Merkel került a terítékre, Kacsoh Dániel szerint a szocdemek maradása az egyik elsődleges tét: ha borítják a kormányt, akkor Merkel bukása is előbbre jöhet. A nagykoalíció megszűnése előrehozott választásokat, nagy káoszt teremtene.  A szocdemeknél pattog a labda, de ennek kevés esélye van, hogy le is csapják.

Merkelnek vége

A frakcióvezető-választáson már vesztett Merkel - hívta fel a figylemet Bita Dániel. Szerinte sokat tett azért, hogy ne lehessen utána világos a politikai szituáció, ez azonban a szocdemekre is igaz: nagyon meg vannak kavarva a lapok, és ha lehet mondani, a szocdemeknél nagyobb a baj: semmi esélyük a győzelemre. A régi nagykoalícióban is a szocdemek erodálódtak, és akár most tartósan harmadik párt lehetnek.

Angela Markel személyzeti politikája is arról szólt, hogy a vetélytársakat kiszorítsa. Az utolsó ciklust kitölti ugyan, de sokak szerint maga Merkel is korábban "hátbaszúrta mentorát, Helmut Kohlt, tehát az utód kinevelésének hiánya épp emiatt van. Magyarországnak azonban a stabil Németország az érdeke, hisz a politikai a csörték ellenére is gazdasági téren nagyon gyümölcsöző a viszony Kacsóh Dániel szerint. A stabilitás fontosabb, minthogy Merkelt bukni lássuk - mondta. 

Egyetértés mutatkozott abban, hogy senki sem akar most egy Merkel-mentes Európát a nemzetközi színtéren, mert az olyan káoszt eredményezne, amit senki sem akar. A jelenlegi helyzetben Bita Dániel szerint Merkel-szintű erőt nem lehet látni a politikai palettán, bár Kacsóh Dániel szerint Francois Macron erre aspirál, és az ő Európája nekünk sokkal kevésbé lenne kellemes.

Kacsóh Dániel szerint valószínűleg Macronnál is az otthoni népszerűség vesztés eredményezi, hogy európai szintek felé megy. Angela Merkelnek azonban nem tűnik úgy, mintha ilyen ambíciói lennének. Valószínűleg visszavonulni készül, és szeretne informális irányítást gyakorolni. A Magyar Hírlap újságírója szerint most érett be Merkel 2015-ös hibáinak gyümölcse: az akkori rossz válaszok, a menekültkrízissel és az Európai Egyesült Államok koncepciójával egy olyan vitába vitte be Európát, amiből ő maga politikai halottként jött ki. 

Vajon lesz e dominóelv? Bita Dániel szerint ez azért érdekes kérdés, mert 10-12-15% szavazó van, akiket betalált az AFD és elkezdett a CDU-CSU-tól jobbra politizálni. Ez pedig még nem durva, nem földindulás. A Zöld Párt azonban sok esetben balra van a szocdemektől is, és ők is duplázzák eredményeiket. Ez egy másik tendencia, és a polarizálódás mindkét politikai irányba inkább látható.

A kukaholding megbukott, de nem menthetetlen 

A szemétügy kapcsán a 116 települést érintő kérdésben már nem volt ekkora megegyezés a résztvevők között, mert a kukaholding összevissza tartozik, a számlázási rendszert nem tudja használni, nem tudja leadni az elszámolását, nem tudja kifizetni alvállalkozóit. A problémát nem lehet a szőnyeg alá söpörni Bita Dániel szerint hisz mindenképp kirendelés, kifizetés váltható, a rendszer összeomlott.

Kacsóh Dániel "gazdaátadási problémákról" beszél, szerinte leállás nem várható. Bizottság is lesz megoldások lesznek. Szerinte az alapverő szándék jó volt, de muszáj kideríteni hogy hol a hiba. A koncepcióval nincs gond, de fenntartása nagyon drága és nem működik jól. A profitszempontok kivétele, a lakossági díjak csökkenése, egységesülése volt a cél, ami a fogyasztók irányába megvalósult, összességében azonban úgy tűnik ezt nem sikerült tökéletesen működtetni.

A Jobbik összeomlása és ellenzéki átrendeződés 

Fülöp Erik, Apáti István. Volner János Mi Hazánkhoz csatlakozását is szóba hozták a résztvevől, amit nem tart meglepőnek Kacsóh Dániel. Szerinte azonban kérdés, hogy a Jobbikban csalódott szavazókat fel képes-e szívni az új mozgalom. Bita Dániel minden téren súlyos hitelességi válságot tapasztal, számára feltűnő, hogy a bokorban lefotózott Volner hirtelen a kormánypárti sajtó sztárja lett, Toroczkai Lászlóban több hitelességet érez ennél, lévén Volner a Jobbik arca volt hosszú éveken át. A hirtelen pálfordulást nem érti Bita Dániel és lényegében ezzel Kacsóh Dániel is egyetértett: nem nagyon érthető a hirtelen rendeződés bár ez nem írja felül feltétlenül a történtek igazságtartalmát. Hátralépve azonban szerinte ez az átrendeződés az egész ellenzékre jellemző most, az LMP-t emelete ki megemlítve Meszerics Tamás kilépését és Szél Bernadett történetét. Ott is történnek tehát hasonló folyamatok, talán nem ennyire hevesen. Bita Dániel szerint a semmiből pártot építeni nagyon nehéz lesz a Mi Hazánknak, és az is nehéz, hogy hol képzelik el magukat a politikai térfelen? Miben különböznek majd ők nem is a jobbiktól, hanem a kormánytól? Ezek a kérdések azonban nem ma dőlnek el. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!