2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Belföld

Százharmincezer hektáron kezdték meg a szúnyogirtást

Minden eddiginél nagyobb területen irtják a szúnyogokat a következő hetekben – tájékoztatott a katasztrófavédelem a weboldalán.

  • Százharmincezer hektáron kezdték meg a szúnyogirtást

Mint írták, a héten minden olyan helyen intenzív beavatkozások várhatóak, ahol a legnagyobb számban vannak jelen a vérszívók. Várhatóan 471 településen és nyolc budapesti kerületben, összesen 130 ezer hektáron permeteznek majd, illetve biológiai módszerrel is csökkentik a lárvák számát – részletezték, kiemelve, hogy a katasztrófavédelem által irányított szúnyoggyérítés azokon a településeken történik meg, ahol a legnagyobb a szúnyogártalom; ezt a rovarszakértők állapítják meg.

A májusi esőzések és a hirtelen jött meleg időjárás hatására robbanásszerűen megemelkedett a kifejlődött vérszívók száma. A rovarok megfékezését nehezíti, hogy a rendkívül meleg időjárás miatt a szúnyogok a szokásosnál később mutatnak aktivitást, tovább maradnak a növényzetben elrejtőzve.

– A repülésbiztonsági szabályok szerint közvetlenül a napnyugtát megelőző időszakban, illetve legfeljebb az azt követő húsz percig lehet munkarepülést végezni, ám ekkor a meleg miatt csupán a rovarok töredékét éri el a kipermetezett szer, vagyis az elvégzett munka hatásfoka jelentősen csökken – magyarázta a katasztrófavédelem.

A következő napokban ismételten kezelések lesznek a Szigetközben, Békés megyében, a fővárosban, a Csepel-szigeten, Komárom, Baja és Mohács térségében, valamint a Dunakanyarnál. Beavatkozások kezdődnek Baranya, Somogy és Zala megyében, illetve az Ipoly mentén. A kiemelt turisztikai régiók közül a Fertő és a Tisza-tó településein védekeznek a szúnyogok ellen.

A Tiszán a hét végén megkezdődött a tiszavirágzás, amelyet figyelemmel kísérnek a szakemberek. A kérészek rajzása által érintett területen csak akkor kezdődik meg a permetezés, amikor ez már nem veszélyezteti a védett rovarokat. Szegeden a kiemelt szúnyogártalom miatt rendkívüli beavatkozásra lehet számítani a napokban. Az, hogy melyik településen mikor permeteznek, elérhető a katasztrófavédelem weboldalán a heti programok menüpontnál.

Amennyiben az időjárás miatt elmarad a permetezés, jellemzően az eredeti időpontot követő első vagy második nap pótolják azt a szakemberek.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Az idei európai parlamenti (EP) választáson újra döntést kell hozni a háború vagy béke kérdésében, márpedig a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten a Fidesz kampánynyitó rendezvényén.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!