2020. július 16.,
csütörtök, Valter napja

Százezernél kevesebb aláírás kell még a nemzeti régiókért

Magyar Nemzet

2020. május 7., csütörtök 04:13

Ma zárul le a Székely Nemzeti Tanácsnak az az összeurópai aláírásgyűjtése, amelyet azért indítottak, hogy az őshonos nemzeti kisebbségek alanyi jogon pályázhassanak az európai uniós támogatásokra. A petíció sikerét a koronavírus-járványon kívül egy programhiba is nehezíti, amely miatt a kezdeményezők halasztási kérelmet nyújtottak be az Európai Bizottsághoz.

Elérhető közelségbe került az egymil­liós határ, így ha az utolsó órákban összefogunk, és keményen dolgozunk, akkor összegyűjthetjük a szükséges, kevesebb mint százezer aláírást. Ez azért sem lehetetlen, mert csak tegnap 85 ezer aláírás gyűlt össze – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Pesty László, a Székely Nemzeti Tanács petíciójának kampányfőnöke.

Az online térben eddig már 720 ezren támogatták a kezdeményezést, míg papír alapon korábban 210 ezren írtak alá. Mint köztudott: a tét az, hogy ha a tavaly május 7-én indult petíció sikeres lesz, akkor a tagállamok őshonos nemzeti kisebbségei alanyi jogon pályázhatnak európai uniós támogatásokra.

– A gond az, hogy nemcsak az egymillió aláírásnak kell összegyűlnie, hanem a támogatók számának hét európai uniós tagállamban is el kell érnie a szükséges limitet. Ez eddig Magyarország mellett Romániában és Szlovákiá­ban sikerült, és bár mindenhol gyűlnek az aláírások, de nem állunk jól – hangsúlyozta Pesty László. Hozzátette: a közelgő csoda arra mindenképpen elegendő, hogy bebizonyítottuk: a magyarság összefogott a Kárpát-medencében, és ez egy hatalmas erő.

A kampányfőnök kiemelte: három hete a koronavírus-járvány miatt halasztási kérelmet nyújtottak be. Pesty László kitért arra is, hogy időközben egy digitális hibát is felfedeztek a petíció brüsszeli internetes oldalán, amely miatt rengeteg aláírás veszhetett el. Ha ezt sikerül bizonyítani, az újabb érv lehet a halasztás mellett. Hangsúlyozta, hogy a maguk részéről készek a folytatásra, és már majdnem kész a kezdeményezés nemzetközi kampánya, amelynek a világszerte ismert és elismert Hosszú Katinka többszörös olimpiai bajnok úszónő lesz az arca. A sportoló örömmel és önként állt a kezdeményezés mellé.

„Az Európai Bizottság nagyon is tisztában van az aláírásgyűjtés nehéz­ségeivel. Dolgozunk azon, hogy amilyen gyorsan csak lehet, megoldást találjunk valamennyi, jelenleg folyamatban lévő európai polgári kezdeményezésre” – így reagált az uniós bizottság a Magyar Nemzet kérdésére azzal kapcsolatban, hogy mikor várható döntés a nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezés határidejének lehetséges meghosszabbításáról.

 

 

Magyar Nemzet