2024. 02. 25. Vasárnap Mátyás napja
Jelenleg a TV-ben:

Szomszédaink a magyarok - Auzstria, Horvátország, Szlovénia

Következik:

Radar 00:05

Belföld

Századvég: Vannak fegyvereink a koronavírus ellen és van elég muníciónk

Vannak fegyvereink a koronavírus ellen és van elég muníciónk, Magyarország felkészült a csatára - állítja Maurer Szemere, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. egészségügyi üzletágvezetője a koronavírusról készített, és az MTI-hez kedden eljuttatott elemzésében.

  • Századvég: Vannak fegyvereink a koronavírus ellen és van elég muníciónk

 

A szakértő szerint Magyarország három területen is különleges helyzetben van a járvány túléléséhez szükséges eszközöket tekintve: az egyik az egészségügyi ellátórendszer megszervezése, a második az ország vakcina- és gyógyszerfejlesztési kapacitása, a harmadik pedig a cselekvőképes kormány. Maurer Szemere szerint a koronavírus-pandémia okafogyottá tett számos, a magyar egészségügyi ellátórendszert érintő kritikát. Mint írta, a százezer lakosra jutó kórházi ágyak száma Magyarországon 702, ezzel pedig a negyedik legmagasabb az Európai Unióban, ráadásul a fővárosi és regionális járványkórházak kijelölése mellett megkezdődött az új mobil járványkórház építése is Kiskunhalason. A szakértő szerint "az ágyszám-optimalizálás korábbi bezzegországai egycsapásra rossz példává váltak, és már nincs vita arról, hogy a biztonságos mennyiségű férőhelyet fenntartó Magyarországot érte kedvezőbb helyzetben a pandémia".     

A lélegeztetőgépekkel kapcsolatban emlékeztetett rá, hogy Magyarországon 2560 lélegeztetőgép volt a járvány kirobbanásakor, ám még márciusban több száz új berendezés szállítására szerződtek le kínai szállítókkal, és ezek közül az első 86 már március 24-én megérkezett Budapestre. Mint írta, a nemzetközi klinikai tapasztalatok alapján ennyi lélegeztetőgépre 50-55 ezer (egyidejűleg ellátásra szoruló) fertőzött esetén van szükség, azonban további több száz berendezés érkezik még az előttünk álló hetekben. A kormány döntése értelmében korlátlanul rendelkezésre állnak a pénzügyi források a járvány elleni védekezéshez - tette hozzá.     

A szakértő szerint Magyarország erőssége a vakcina- és gyógyszerfejlesztési kapacitása is. Megjegyezte: 1954 óta minden újszülött megkapja a TBC elleni védőoltást, és ha további vizsgálatok is megerősítik, hogy a széles körű BCG-átoltottság esetén lassabb a Covid-19 járvány terjedése, akkor Magyarország a világ legkedvezőbb helyzetben lévő országai között lehet.     

Maurer Szemere írt arról is, hogy a vakcina- és gyógyszerkutatások, valamint a gyártás területén Magyarország egyenrangú félként vesz részt a világszinten zajló erőfeszítésekben, március közepén a felsőoktatásban és a gyógyszeriparban dolgozó kutatók részvételével konzorcium jött létre a koronavírus ellen hatékony gyógyszer kifejlesztésére, miközben az Alkaloida is felkészült a súlyos betegeknél várakozások szerint eredményesen használható gyógyszer tömeggyártására.     

A szakértő kitért a cselekvő kormányra is, mint erősségre, és megemlítette a járvány terjedésének csökkentését célzó kormányzati intézkedéseket, mint a külföldi utazásokra vonatkozó szigorú szabályok bevezetése, rendezvények betiltása, vendéglátóhelyek bezárása, köz- és felsőoktatás átállítása a digitális munkarendre, karanténszabályok bevezetése, illetve a lakosság bevonására példaként az első magyarországi beteg felfedezése előtt elinduló hivatalos, folyamatosan frissülő tájékoztató oldalt is.     

Mint írta, a védekezésért felelős operatív törzs nálunk már január végén megalakult, csaknem egy hónappal a lombardiai fertőzések számának megugrása előtt, "ma pedig az alkotmány keretei között, törvényi felhatalmazással biztosított a kormány a gyors és széles körű döntéshozatala a járványidőszak végéig, a működőképesség szempontjából stratégiailag fontos pontokon pedig elérhető a honvédség segítsége is". Példaértékűnek nevezte a gazdasági szereplők, cégek rugalmasságát és együttműködését is.     

A szakértő szerint mindennek megvalósulásában nagy szerepe volt a Magyarországra jellemző politikai stabilitásnak, és az erőfeszítések eredményeként az elmúlt napokban több szakember "a járványgörbe ellaposodásáról" beszélt.     

Maurer Szemeres úgy véli, az intézkedésekkel Magyarország "máris megelőzött sok ezer fertőzést, elkerült ezernyi kórházi ápoltat, megmentett több száz emberéletet, és gyors lépések sorával számos fronton nemcsak sikerrel állt ellen a járványnak, hanem lépéselőnybe is került".

Századvég

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Bayer show - A NATO ma már nem védelmi, hanem támadó erő + videó

Bayer show - A NATO ma már nem védelmi, hanem támadó erő + videó

Kell-e NATO és ha igen, akkor minek? - tette fel a kérdést Földi László titkosszolgálati szakértő a Bayer show-ban. Az egykori hírszerző emlékeztetett, évekkel ezelőtt a magyar kormány is felvetette az európai fegyveres erők felállítását az Észak-atlanti Szerződés Szervezete helyett. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Megműtötték Gulyás Gergelyt

Megműtötték Gulyás Gergelyt

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert megműtötték. A beavatkozás sikeres volt. A műtétet követő rehabilitáció időszakában Gulyás Gergely helyettesítését a parlamentben és a kormányülésen Panyi Miklós államtitkár, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese látja el.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!