2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Belföld

Századvég: A jogbiztonságot ássák alá a "Soros-szervezetek"

A külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról rendelkező törvényben előírt kötelezettségek szándékos figyelmen kívül hagyásával az érintett szervezetek a jogbiztonságot ássák alá - közölte a Századvég Alapítvány szerdán az MTI-vel.

  • Századvég: A jogbiztonságot ássák alá a

A "Törvénysértő módon működnek a Soros-szervezetek?" című összegzés felidézte: a Soros György amerikai üzletember Nyílt Társadalom Alapítványai által is támogatott Magyar Helsinki Bizottság és több más hasonló, külföldről finanszírozott magyarországi szervezet már kezdetben jelezte, hogy nem tesz eleget a törvényben foglalt regisztrációs kötelezettségének.

A jogszabály célja a külföldről finanszírozott civil szervezetek átláthatóságának a megteremtése - jelezte a Századvég. Arra is felhívta a figyelmet, hogy bár a Magyar Helsinki Bizottság - más itthoni szervezetekkel együtt - érintettnek minősül, mégsem szerepel a külföldről finanszírozott civilek listáján a Civil Információs Portálon.

A szervezet 2018-as pénzügyi beszámolójából "egyértelműen kiderül", hogy a mintegy 500 millió forintos éves bevételének jelentős részét külföldi szervezetektől kapta - írták. A "jogszabállyal szembehelyezkedő magatartásukhoz" az érintett szervezetek "uniós szintről is politikai támogatást kaptak" - tették hozzá.

A Századvég arra is emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság (EB) 2017 októberében - már a kötelezettségszegési eljárás második lépéseként - Magyarországgal szemben indokolással ellátott véleményt adott ki a törvény miatt, és decemberben keresetet is indított az EU bíróságán.

Az EB részéről az ügy azért is kaphatott politikai színezetet - folytatták -, mert az elmúlt években nyújtott EU-támogatások révén (például a migrációval kapcsolatban) "maga is összefonódott az érintett szervezetek jelentős részével". Ez annak gyanúját is fölvetheti, hogy ezek "az NGO-k bennfentes információkhoz juthattak" különböző csatornákon keresztül - fűzték hozzá.

A Századvég összegzésként azt írta, hogy "a törvényben előírt kötelezettségek szándékos figyelmen kívül hagyásával az érintett szervezetek éppen a jogbiztonságot és a polgároknak a civil szféra társadalmi átláthatóságába vetett hitét ássák alá".

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!