2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Szappanos földgáz lángolt a nedves kezükben

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Tudományos Akadémia is programokkal segíti a fiatal értelmiséget. A leendő tanároknak augusztusban hirdetik meg a Klebelsberg-ösztöndíjat, a fiatal kutatók pedig már 4 éve pályázhatnak állami pénzből hazai álláshelyekre. A természettudományos tanárképzés iránt évek óta csökken a fiatalok érdeklődése. Tavaly például csak öten jelentkeztek az ELTE Kémiai Intézetébe kémiatanárnak.

Középiskolásoknak mutattak be kísérleteket az ELTE Kémiai Intézetének laboratóriumában. Szappanos földgáz lángolt a nedves kezükben. Molnár Miléna a Szentendrei Református Gimnáziumba jár. Osztálytársainak bemutatta, hogy a folyadékban is lehetséges égés. Szüksége lesz a kémiatudásra, mert orvosnak készül. – Szeretnék embereken vagy állatokon segíteni, még nem tudom, hogy ember- vagy állatorvos leszek-e – mondta a tanuló.

A végzős Péntek Dóra is orvos szeretne lenni, de a vegyészmérnöki szakot is bejelölte a jelentkezési lapon. – A biológia is nagyon érdekel, és szeretnék emberekkel foglalkozni, de a kémia része is ugyanúgy érdekel, ezért így mind a kettőt bejelöltem – fogalmazott a tanuló.

Kémiatanárnak egyre kevesebben mennek. Tavaly 5-en jelentkeztek az ELTE-re. Az országos arány hasonló. Az intézet igazgatója úgy gondolja, ez összefügg az alacsony tanári fizetésekkel. „Hogyha itt nem lesznek emberek, akik a kémiatudást átadják a következő generációnak, az egy sokkal súlyosabb probléma az ország távolabbi jövője szempontjából, minthogy például némelyik makrogazdasági mutató most esetleg romlik” – közölte Homonnay Zoltán intézetigazgató, hozzátéve: hiszen tudásalapú társadalmat építünk, az a munka ér sokat, amely mögött sok tudás van.

Vonzóvá téve

A felsőoktatási államtitkár szerint a szeptembertől induló Klebelsberg-ösztöndíj javíthat a jelentkezési arányokon. Körülbelül 2000 hallgató kaphatja majd meg a juttatást. „Aki tanárszakra jelentkezik, horribile dictu két természettudományos párt vesz föl, ami a világban mindenhol szokás, akkor akár 75 000 forintos ösztöndíjat is kap tanulmánya alatt. Tehát vonzóvá van téve már a tanulmányok idején a tanári pálya” – mondta Klinghammer István felsőoktatási államtitkár.

A Magyar Tudományos Akadémia Lendület címmel indított programot fiatal kutatóknak 4 éve. Tavaly már több mint egymilliárd forintot fordítottak rá. Az MTA elnökének számítása szerint eddig 30 kutatót hoztak haza külföldről, és 60-at tartottak itthon.

„A Lendület programban legalább 5 olyan kutatót sikerült hazahozni és itthon tartani, akinek én magam láttam az ajánlatát, ami sokkal magasabb fizetésről szólt, nagyon kiváló intézménybe szólt, de az a fizetés, amit mi tudunk adni nekik, elengedő ahhoz, hogy tisztességesen meg tudjon élni belőle, a kutatási körülmények pedig összehasonlíthatók azzal, ami külföldön volt” – fogalmazott Pálinkás József. Az MTA elnöke hozzátette: további programok indítását is tervezik.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!