2021. január 16.,
szombat, Gusztáv napja

Számos ember van, aki már fertőzött, de nem mutatja a betegség jeleit

2020. március 23., hétfő 12:08

Az adatok világosan mutatják, hogy a csoportos fertőzések időszakából hamarosan áttérünk a tömeges megbetegedések korszakába – közölte Müller Cecília a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatója. Az országos tisztifőorvos közlése szerint nincs olyan megye, ahol ne találtak volna fertőzött beazonosított személyt, így számos olyan ember van, aki már fertőzött, de nem mutatja a betegség jeleit.

Kiemelte, hogy már nem egyenesvonalú a fertőzöttek számának emelkedése. Most már exponenciális, hatványozott emelkedésnek nézünk elébe - tette hozzá.

Az elmúlt 24 órában 36 új fertőzöttet találtak - közölte. Hozzátette: akár már a napokban áttérhetünk a tömeges megbetegedések szakaszába.

Szólt arról is, hogy az egészségügyben naponta számos intézkedést hoznak, készülnek a lehető legmagasabb esetszámra. Minden egészségügyi intézmény növeli kapacitásait, s folytatódnak a kutatótevékenységek is.

A fertőzés 80 százalékban nagyon enyhe tünetekkel jár, de vannak olyan emberek, akikre a fertőzés sokkal nagyobb kockázatot jelent. Mindezt igazolja az a hét meghalt ember is, akik valamilyen krónikus megbetegedésben szenvedtek - mondta Müller Cecília. 

Világszerte 218 magyar állampolgár van karanténban

 Európában 188, a kontinensen kívül pedig további 30 magyar állampolgár van karanténban - közölte a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője.

Lakatos Tibor ezredes elmondta, hogy az Európában lévők közül 187-et Ausztriában, egy embert pedig Németországban különítettek el.     

Az ezredes kérdésre válaszolva kiemelte: folyamatosan érkeznek a védekezéshez szükséges szállítmányok, alapanyagok az országba. Jelenleg biztosított az utánpótlás az alapanyagokból, védőeszközökből - szögezte le.     

A kijárási tilalommal kapcsolatos kérdésre elmondta: folyamatosan értékelik a helyzetet, és azt, hogy az egész ország nem 14 nap alatt esik majd át a fertőzöttségen, hanem ez elhúzódik. Mint mondta, alaposan mérlegelni kell, mikor vezetnek be korlátozó intézkedéseket, és ezek az intézkedések mikor válnak kikényszeríthetetlenné, betarthatatlanná, az állampolgárok életét súlyosan befolyásolóvá, amely már nincs arányban a vírus terjedésével.     

Lakatos Tibor kérdésre elmondta azt is, ha gócpontok alakulnak ki, akkor korlátozni kell majd az emberek mozgását, olyan eszközökkel, amelyek arányban állnak a fertőzés elleni küzdelemmel és a lakosság ellátását nem veszélyeztetik. 

HírTV - MTI

 

KAPCSOLÓDÓ:

167-re nőtt a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma és újabb idős férfi hunyt el