2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Számos ember van, aki már fertőzött, de nem mutatja a betegség jeleit

Az adatok világosan mutatják, hogy a csoportos fertőzések időszakából hamarosan áttérünk a tömeges megbetegedések korszakába – közölte Müller Cecília a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatója. Az országos tisztifőorvos közlése szerint nincs olyan megye, ahol ne találtak volna fertőzött beazonosított személyt, így számos olyan ember van, aki már fertőzött, de nem mutatja a betegség jeleit.

  • Számos ember van, aki már fertőzött, de nem mutatja a betegség jeleit

Kiemelte, hogy már nem egyenesvonalú a fertőzöttek számának emelkedése. Most már exponenciális, hatványozott emelkedésnek nézünk elébe - tette hozzá.

Az elmúlt 24 órában 36 új fertőzöttet találtak - közölte. Hozzátette: akár már a napokban áttérhetünk a tömeges megbetegedések szakaszába.

Szólt arról is, hogy az egészségügyben naponta számos intézkedést hoznak, készülnek a lehető legmagasabb esetszámra. Minden egészségügyi intézmény növeli kapacitásait, s folytatódnak a kutatótevékenységek is.

A fertőzés 80 százalékban nagyon enyhe tünetekkel jár, de vannak olyan emberek, akikre a fertőzés sokkal nagyobb kockázatot jelent. Mindezt igazolja az a hét meghalt ember is, akik valamilyen krónikus megbetegedésben szenvedtek - mondta Müller Cecília. 

Világszerte 218 magyar állampolgár van karanténban

 Európában 188, a kontinensen kívül pedig további 30 magyar állampolgár van karanténban - közölte a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője.

Lakatos Tibor ezredes elmondta, hogy az Európában lévők közül 187-et Ausztriában, egy embert pedig Németországban különítettek el.     

Az ezredes kérdésre válaszolva kiemelte: folyamatosan érkeznek a védekezéshez szükséges szállítmányok, alapanyagok az országba. Jelenleg biztosított az utánpótlás az alapanyagokból, védőeszközökből - szögezte le.     

A kijárási tilalommal kapcsolatos kérdésre elmondta: folyamatosan értékelik a helyzetet, és azt, hogy az egész ország nem 14 nap alatt esik majd át a fertőzöttségen, hanem ez elhúzódik. Mint mondta, alaposan mérlegelni kell, mikor vezetnek be korlátozó intézkedéseket, és ezek az intézkedések mikor válnak kikényszeríthetetlenné, betarthatatlanná, az állampolgárok életét súlyosan befolyásolóvá, amely már nincs arányban a vírus terjedésével.     

Lakatos Tibor kérdésre elmondta azt is, ha gócpontok alakulnak ki, akkor korlátozni kell majd az emberek mozgását, olyan eszközökkel, amelyek arányban állnak a fertőzés elleni küzdelemmel és a lakosság ellátását nem veszélyeztetik. 

HírTV - MTI

 

KAPCSOLÓDÓ:

167-re nőtt a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma és újabb idős férfi hunyt el

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

A francia államfőt kritizálni fogják Brüsszelben, amiért meghívta a kínai elnököt Párizsba?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!