2024. 10. 22. Kedd Előd napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

4 nap - Kádár János árulása 03:00

Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: A magyarok 1956 óta a szabadság népe + videó

A magyarok 1956 óta a szabadság népe, az a nép, amely ma is éberen reagál minden idegen beavatkozásra, amely a nemzeti szuverenitását sérti - mondta a honvédelmi miniszter a tárcának és a Magyar Honvédségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából rendezett központi ünnepségén, hétfőn Budapesten.

  • Szalay-Bobrovniczky Kristóf: A magyarok 1956 óta a szabadság népe + videó

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Bálna Honvédelmi Központban tartott ünnepségen kiemelte: 1956 hősei a nemzeti szuverenitásért harcoltak, az idegen hatalmak diktatúrája alatt élő magyar nép rövid találkozása a szabadsággal mégis megváltoztatta a világtörténelmet, és új irányt szabott a magyarság sorsának.

Úgy fogalmazott: éberségre márpedig ma is szükség van, "mert bőven vannak most is olyanok, akik, ha rajtuk múlna, lemondanának a nemzeti szuverenitásról, és saját hatalmukért cserébe átengednék Magyarországot idegen érdekeknek".

Nemzeti hősökre ezért ma is szükség van - jelentette ki, megtisztelőnek nevezve, hogy ott lehet néhány olyan mai hőssel, aki, ha kell, a hazát védi, ha kell, a gáton van vagy éppen békemisszióban szolgál.

Hozzátette: az a csaknem hét évtized, amely 1956 óta eltelt, alapjaiban változtatta meg Magyarországot, az ország szabadon rendelkezhet a sorsa felett, "de ezért a szabadságért 56 hősei komoly árat fizettek".

"A mi nemzedékünknek is megvan a maga feladata: el kell hárítanunk minden veszélyt, amely a nemzet biztonságát fenyegeti" - emelte ki.

Magyarországon a béke idejét éljük - fűzte hozzá -, de ez a béke nagyon törékenynek és sebezhetőnek látszik, a szomszédos háború csak terjed, és könnyen belesodródhatnak európai országok. Az elkövetkezendő évek kérdésének nevezte, hogy lesz-e elég erő a békéhez. Az az ország, amelynek elaltatták nemzeti szuverenitását, könnyen idegen hatalmak bábjává válhat - emelte ki.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf szólt arról is, hogy "van minek örülnünk és van mire büszkének lennünk, de rengeteg feladat áll még előttünk". Azt mondta, a Magyar Honvédség állománya szemléletében és kultúrájában megújult, és ma már olyan katonákból áll, akik legyőzik a kihívásokat és büszkék hagyományaikra.

Hozzátette: sikeres volt a tavalyi Adaptive Hussars gyakorlat és a honvédség készül az újabb megmérettetésekre, ezért is egyszerűsítik a jogszabályi környezetet. A honvédek jogállásáról szóló kormányrendelet lehetőséget ad arra, hogy a haderő megfeleljen a világ folyamatos változásainak, mert olyan korban élünk, amelyben a gyorsaság, a reagálóképeség és alkalmazkodás létkérdés - hangsúlyozta.

A miniszter elmondta: folyamatosan érkeznek és állnak szolgálatba az új fegyverek és eszközök, már 2600-an jelentkeztek az önkéntes tartalékos területvédelmi ezredbe, és sikeres a honvéd kadét program is, a középiskolás fiatalok 155 partneriskolában tanulják a honvédelmi alapismereteket, és szeptemberben már 140 iskolában oktatták a honvédelem tantárgyat. "A honvédelem ügye újra az egész nemzetet érdeklő üggyé válik" - jegyezte meg.

A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy minden nemzedéknek más küzdelem jut osztályrészéül.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf úgy fogalmazott: "Ez a haza a miénk, mert a mi otthonaink állnak benne. Ezt a hazát csak akkor védhetjük meg a veszélyekkel szemben, ha összefogunk és összeadjuk az erőnket ezekben a nehéz pillanatokban."

A rendezvényen kinevezésekről, előléptetésekről szóló határozatokat ismertettek, valamint kitüntetéseket, elismeréseket adott át a miniszter, Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke, illetve Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára.

Szövegforrás és fotó: MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Csárdi Antal nem csatlakozik a Tisza Párthoz, a Duna Párt pedig szerinte nem létezik + videó

Csárdi Antal nem csatlakozik a Tisza Párthoz, a Duna Párt pedig szerinte nem létezik + videó

em hiteles, amit Csárdi Antal a választás után hónapokkal előad - így reagált Vitézy Dávid a volt LMP-s politikus vádjaira, aki szerint pártja háttéralkukat kötött. Csárdi Antal függetlenként folytatja tovább, de állítása szerint sem a Tisza párthoz, sem pedig a Magyar Péter által emlegetett Duna-formációhoz nem csatlakozik, szerinte ez utóbbi nem is létezik.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!