2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Sötétség: az áramtolvajokra mutogat a szocialista polgármester

Az Állami Számvevőszék is vizsgálja, mire költötte a tarnabodi önkormányzat azt a plusztámogatást, amelyből kifizethette volna a falu villanyszámláját. A településen február eleje óta nincs közvilágítás. A polgármester szerint az áramtolvajok miatt nőtt meg Tarnabod rezsije, a szolgáltató ezt cáfolja.

30 centi mély kátyúban botlott meg a többmilliós kamerával a Célpont operatőre a vaksötét Tarnabodon. A közvilágítást néhány hete kapcsolták ki a 700 lelkes Heves megyei faluban, ahol tíz lakosból kilenc cigány.

– Voltak olyan hónapok, amelynél kimutatható, hogy a megszokott 200 ezer forintos havi közvilágítás díja a kétszeresére, háromszorosára ugrott fel és hónapokon keresztül ez így maradt. 14 ingatlannál történt áramlopás, amelyet az ÉMÁSZ fel is derített a rendőrséggel együtt  – mondta Pető Zoltán, Tarnabod polgármestere.

A Jobbik a tarnabodi eset tömeges megismétlődésétől tart. „Az, hogy itt kibukott ez a dolog, az azért van, mert a falu nem tudta befizetni ezt a megnövekedett áramszámlát. Előbb-utóbb ebből az lesz, hogy szerintünk több száz borsodi és nógrádi, illetve hevesi faluban fogják kikapcsolni a közvilágítást” – mondta Zagyva György Gyula jobbikos országgyűlési képviselő.

Tarnabod nem az áramlopások miatt borult sötétbe – mondja a szolgáltató szóvivője, Boros Norbert. A közvilágításért átalánydíjat fizetnek az önkormányzatok. Nincs villanyóra, nincs tételes fogyasztás, az átalánydíjat a lámpák számából és az égésidőből számolják ki.

„Az áramlopás, vagy udvariasabb formában a szabálytalan vételezés, bűncselekmény. Ilyenkor mi mindig feljelentést teszünk. Ez a közvilágítási számlát nem befolyásolja, a kettőnek nincs köze egymáshoz” – fogalmazott Boros Norbert.

A parlamentben pedig az önkormányzati államtitkár azokat a pénzeket sorolta, amelyekből a tarnabodi önkormányzat rendezhette volna tartozását.

– 2012-ben 11 millió 598 ezer, azaz havi egymillió forint többlettámogatáshoz jutott a település, decemberben 10 millió 130 ezer forint kiegészítő állami támogatásban részesült, amiből bőven ki lehetett volna fizetni egyébként ezt a közvilágítási számlát – mondta Tállai András önkormányzati államtitkár.

A plusztámogatások sorsa az Állami Számvevőszéket is érdekli. A faluban a közbiztonság fenntartásához több rendőr kell, amióta nincs közvilágítás. A megerősített szolgálat költségeit nem a tarnabodiak állják, hanem az adófizetők. Tarnabod nevét egyébként akkor ismerte meg az ország, amikor a Gyurcsány-kormány idején budapesti hajléktalanokat fogadott be a település.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!