2024. 05. 13. Hétfő Szervác, Imola napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:40

Belföld

Sorozatos problémák a Pesti Úti Idősek Otthonában

Sorozatos problémák vannak a Pesti úti idősek otthonában - ez derül ki a Budapesti Srácok című műsorunkból. Az intézményben nem csak az orvos hiánya veszélyeztette a lakók egészségét, hanem higiéniai hiányosságok is. Futó Barnabás ügyvéd szerint akár büntetőjogi következménye is lehet annak, ami a Pesti úton történt. Az intézményben már 38-an veszették életüket a járvány miatt.

  • Sorozatos problémák a Pesti Úti Idősek Otthonában

Több héttel ezelőtt jelent meg a koronavírus a Pesti úti idősek otthonában. Pillanatok alatt berobbant a vírus az intézményben. A kerület kormánypárti országgyűlési képviselője szerint az otthonban nem vették komolyan a szigorításokat. – Dunai Mónika úgy tudja; az ápoltak a korlátozások ellenére is szabadon ki és be járkálhattak az otthon kapuján.

Nagyon sokan mondták el itt a környéken élők, hogy bizony ők látták, hogy lakók mentek ki a kijárási tilalom tehát az intézményből való kijárási tilalom ellenére is és látták és még olyat is mondtak arról is beszámoltak, hogy a kerületi piacra is elmentek

- mondta Dunai Mónika, a Fidesz országgyűlési képviselője. 

A piacot és szinte az egész kerületet fertőtlenítette azóta a városrész kormánypárti vezetősége, az otthonban viszont más probléma is volt. 

Egyik bejáró Önkéntes arról panaszkodott nekem, hogy az itteni részben ágyban fekvő betegek és nem egynek, hanem többnek rendszeresen olyan piszok volt a körme alatt, amely egy ágyba fekvőbetegnél nem egy nap alatt tud kialakulni

- fogalmazott Dunai Mónika. 

A legnagyobb baj azonban az volt, hogy akadozott az orvosi ellátás, Karácsony Gergely főpolgármester viszont magyarázkodott az ügy miatt.

Az országos tisztifőorvos viszont cáfolta a főpolgármester kijelentését. A kormányzati tájékoztatási központ vezetője szintén megerősítette, hogy a járvány kezdetén már nem volt orvos az intézményben. 

Ő elment március közepén és ezt követően az orvosi jelenlét lényegében megszűnt. Ugyan voltak külsős szerződött orvosok, de egy felül az intézmény nem biztosította az egyébként jogszabályban előírt főállású orvost és a külső szerződési orvosok is csak vagy telefonon vagy nagyon ritkán voltak jelen ez pedig nyilván, ha nincsen járvány akkor is azért elég elképesztő egy idős otthonban

- mondta a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője, Farkas Örs.  

Futó Barnabás szerint büntetőjogi következménye is lehet annak, ami a Pesti úton történt. 

Ha valaki olyan személyekre, aki egészsége vagy idős kora miatt rászoruló és a gondozási kötelezettség fennáll akár jogszabály akár szerződésben és ezt nem teljesíti és ezzel életét testi épséget, egészségét közvetlenül veszélynek teszi ki annak az idős személynek, aki ápolni a gondoznia kellett volna akkor ezt a bűncselekményt valósítja meg és ezt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető

- mondta az ügyvéd. 

Futó Barnabás szerint az idősek otthona megszegte az ellátottakkal kötött szerződését is, mivel az intézménynek biztosítani kellett volna az orvosi ellátását másrészt pedig a jogszabály alapján 200 fő fölött állandó orvosi felügyelet kell egy idősek otthonában.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Komment: EP-frakciók: ki hova ül majd be? + videó

Komment: EP-frakciók: ki hova ül majd be? + videó

A Komment című műsorunkban az EP-frakciókról, Magyar Péter agressziójáról, az Eurovízióról és Karácsony külföldi támogatóiról is elmondta véleményét Bódi Ábel, a Kontextus szerkesztője, Kovács Péter, a XVI. kerület fideszes polgármestere, Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke és Sarkadi Illyés Csaba, az Economx újságírója.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!