2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Soltész Miklós: Nemzetiségünk megőrzése és egymás segítése természetes dolog

Természetes dolog, hogy a magyarok és szlovének megőrzik nemzetiségüket, segítik egymást és a lehető legjobb kapcsolatra törekszenek mindkét országban - jelentette ki a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken Szentgotthárdon.

  • Soltész Miklós: Nemzetiségünk megőrzése és egymás segítése természetes dolog

Soltész Miklós a szlovén kultúra napja alkalmából a Rába-vidéki szlovének által rendezett ünnepségen mondott köszöntőjében kifejtette: akik arra hivatkoznak, hogy "genetikailag szinte valamennyien rokonságban állunk egymással", azok a nemzeti identitás, a kultúra és a vallás feladására biztatnak.

Mint mondta, ez a közös ünnep is válasz az ilyen törekvésekre, hiszen azt példázza, hogy egymás értékeit elismerve tiszteljük és szeretjük egymást, a szlovén kormány együttműködése pedig bizonyította, hogy a határ mindkét oldalán sikeresen őrizzék az emberek a nemzetiségüket és kultúrájukat.

Hozzáfűzte: a magyar kormány sokszor a magyarországi szlovén nemzetiséggel és a szlovén kormánnyal közösen dönt olyan támogatásokról, amelyek azt szolgálják, hogy megmaradjon a kincset érő közösség.

Példaként említette, hogy nemrégiben döntöttek a Rába-vidék szlovén nemzetiségi iskoláinak további eszközfejlesztéseiről, támogatják az apátisvánfalvai kéttannyelvű általános iskola tornaszobájának bővítését, folytatják a Kühár-emlékház fejlesztési munkálatait és segíteni kívánják a fennállásának huszadik évfordulóját ünneplő szlovén nemzetiségi rádió, a Radio Monster fejlesztését is.

Az államtitkár szólt arról, hogy a helyi hitélet segítése érdekében zajlik a szentgotthárdi templom felújítása, megújult a felsőszölnöki templom és az apátistvánfalvai és alsószölnöki templomot is fel kívánják újítani.

Nem utolsó sorban a szlovén kormánnyal közösen elindítják a Rába-vidéki fejlesztési programot, amely a helyi vállalkozások támogatásával a helyben maradást segíti, a programnak kulturális elemei is vannak - fűzte hozzá.

Az ünnepségen köszöntötte a megjelenteket Holecz Károly, az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke és Kovács Andrea, a Magyarországi Szlovének Szövetségének elnöke is.

A Szlovén Kultúra Napját február 8-án a legnagyobb szlovén költő, France Preseren halálának évfordulóján rendezik meg a szomszédos országban. France Preseren egyik versének első versszaka Szlovénia nemzeti himnuszának szövege.

A szentgotthárdi színházban rendezett ünnepségen a térségben működő kéttannyelvű szlovén nemzetiségi iskolák diákjai adtak műsort.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!