2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Túlélve Bolíviát 03:00

Belföld

Sokan karácsony után döbbennek rá, hogy…

Az ünnepek után többen hívják a lelki elsősegély vonalakat országszerte, mint karácsonykor. Ezt a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének elnöke mondta a Hír Televíziónak. Buza Domonkos szerint az elkeseredett emberek csak később érzik át a csalódottságot, hogy olyat vártak az ünneptől, ami nem teljesült.

Évente 300 000-nél is többször csörög a telefon a lelkisegély-szolgálatoknál. Az önkéntesek már nemcsak Magyarországról, hanem egész Európából ingyenesen hívhatók. 400-an dolgoznak az országos hálózatban, fizetés nélkül. A legtöbb hívás nem karácsonykor, hanem az ünnepek után érkezik.

„A hívások száma az elmúlt évben nem csökkent, és nem is nőtt” – mondta a lelki elsősegély-szolgálatok szervezetének elnöke. Buza Domonkos hozzátette: az elmagányosodás ettől függetlenül fokozódik.


A szegedi Mátrix Közhasznú Alapítvány élelem-, fenyő- és ajándékosztással segít a rászorulóknak, ez azonban nem helyettesítheti a lelki feltöltődést. „Arra buzdítok mindenkit, hogy akiknek a környezetükben élnek ilyen emberek, akikről tudomásuk van, hogy olyan szociális helyzetben élnek, hogy nem engedhetik meg maguknak a karácsonyi készülődés adta örömöket, nem tudják őket meglepni ajándékkal, betegek, esetleg idősek, azokat keressék fel, akár csak néhány perc, egy óra erejéig! Néhány szót beszélgessenek velük, illetve akár átvihetnek nekik ajándékot. Valamiképpen szerezzenek nekik örömet, hogy ők is érezzék, hogy ezekben az egyébként boldog napokban nincsenek egyedül” – szögezte le Fehér Attila, az alapítvány munkatársa.

A szervezet felmérése szerint a hosszú ideje húzódó lelki terhelés gyakran testi tüneteket is okoz karácsonykor: ezért több az ünnepek alatt az infarktus, vagy az öngyilkosság.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!