2022. 07. 07. Csütörtök Apollónia napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Híradó 07:00

Belföld

Sokan karácsony után döbbennek rá, hogy…

Az ünnepek után többen hívják a lelki elsősegély vonalakat országszerte, mint karácsonykor. Ezt a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének elnöke mondta a Hír Televíziónak. Buza Domonkos szerint az elkeseredett emberek csak később érzik át a csalódottságot, hogy olyat vártak az ünneptől, ami nem teljesült.

Évente 300 000-nél is többször csörög a telefon a lelkisegély-szolgálatoknál. Az önkéntesek már nemcsak Magyarországról, hanem egész Európából ingyenesen hívhatók. 400-an dolgoznak az országos hálózatban, fizetés nélkül. A legtöbb hívás nem karácsonykor, hanem az ünnepek után érkezik.

„A hívások száma az elmúlt évben nem csökkent, és nem is nőtt” – mondta a lelki elsősegély-szolgálatok szervezetének elnöke. Buza Domonkos hozzátette: az elmagányosodás ettől függetlenül fokozódik.


A szegedi Mátrix Közhasznú Alapítvány élelem-, fenyő- és ajándékosztással segít a rászorulóknak, ez azonban nem helyettesítheti a lelki feltöltődést. „Arra buzdítok mindenkit, hogy akiknek a környezetükben élnek ilyen emberek, akikről tudomásuk van, hogy olyan szociális helyzetben élnek, hogy nem engedhetik meg maguknak a karácsonyi készülődés adta örömöket, nem tudják őket meglepni ajándékkal, betegek, esetleg idősek, azokat keressék fel, akár csak néhány perc, egy óra erejéig! Néhány szót beszélgessenek velük, illetve akár átvihetnek nekik ajándékot. Valamiképpen szerezzenek nekik örömet, hogy ők is érezzék, hogy ezekben az egyébként boldog napokban nincsenek egyedül” – szögezte le Fehér Attila, az alapítvány munkatársa.

A szervezet felmérése szerint a hosszú ideje húzódó lelki terhelés gyakran testi tüneteket is okoz karácsonykor: ezért több az ünnepek alatt az infarktus, vagy az öngyilkosság.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!