2018. január 18.,
csütörtök, Piroska napja

Sok munkanélkülit foglalkoztathatnának + Videó

BL

2012. június 18., hétfő 09:02

A mezőgazdasági közmunka jelenthetné a szociális szövetkezetek alapját az egyik Csongrád megyei község polgármestere szerint. Csanytelek önkormányzata állattenyésztéshez kért földet a Nemzeti Földalapból. A szociális szövetkezetek állami támogatása az új nemzeti konzultáció egyik kérdése.

A háromezer lakosú Csanyteleken 120 munkanélkülit tartanak nyilván. Közülük hatvanan jutottak közmunkához a Start mintaprogramban. Földet művelnek, a termés egy részét pedig hazavihetik. „Az előborsót most szedjük. Körülbelül négy mázsát szedtünk erről a területről idáig. Ez a konyhára ment az iskolához, illetve a dolgozók között lett szétosztva, ami fejenként 15 kilót jelent” – mondja a Hír TV-nek Szeri László munkafelügyelő.


A közmunkások 47 500 forintért dolgoznak napi nyolc órában. A segély feleennyi sincs. „Csanyteleken csak ilyesmi van. Még fóliázás volt, de az sincs már annyi. Mi munkanélküliek voltunk, és ez a lehetőség adódott, és elfogadtuk mert nem volt nagyon más választás” – mondja az egyik résztvevő.

A Csongrád megyei község polgármestere szerint vidéken a mezőgazdaság csökkentheti a munkanélküliséget. Az önkormányzat ezért 60 hektár földet kért az államtól birka- és szarvasmarhatartáshoz. Válasz még nem érkezett a Nemzeti Földalaptól. „Azt gondolom, hogy ez a foglalkoztatás a Start mintaprogramra alapulóan kinőhetné magát egy szociális szövetkezetté vagy önkormányzati szövetkezetté, ha úgy tetszik. Hiszen az állami földeket az állam áttenné egyik zsebéből a másikba azzal, hogy az önkormányzatnak adja kvázi felügyeletként, hogy azon munkanélkülieket foglalkoztasson” – mondja Forgó Henrik polgármester (független).

A szociális szövetkezetek állami támogatása az új nemzeti konzultáció egyik kérdése.

http://mno.hu/belfold/augusztus-20-ig-kuldhetik-vissza-a-kerdoiveket-kep-1079796

Forrás: Hír TV