2021. március 8.,
hétfő, Zoltán napja

Sok kutyus talál gazdára karácsonykor

Hír TV

2018. december 22., szombat 17:08

Sok menhelyen élő kutya talál gazdára karácsony előtt, de gyakori ilyenkor a meggondolatlan örökbefogadás is. A székesfehérvári Alpha Segítő Kéz Állatkórházi Alapítvány telepére is többen látogatnak ki ebben az időszakban, ahol a sétáltató önkénteseket és az adományokat is várják.

Sorra érkeznek az adományokat hozó látogatók a székesfehérvári kutyamenhelyre. Kutyatápra, takarókra mindig szükség van a folyamatosan teltházzal üzemelő létesítményben, ahol karácsonyi ünnepséget tartottak.

„Most már működik, tehát azt kell mondjam, hogy most már működőképes a csaj”

A sétálásról visszaérkező Kati másfél éve került a menhelyre, és sokat kellett vele foglalkozni, hogy barátságossá váljon. Nagyon várja már, hogy megérkezzen az új gazdája. Az ünnepek előtt mindig megnő az érdeklődés az örökbefogadható ebek iránt. A menhely vezetője szerint sokszor fel kell rá hívni az emberek figyelmét, hogy a kutya nem való ajándéknak, és nem szabad meggondolatlanul az örökbefogadás mellett dönteni.

„Nagyon sokan szeretnének megszabadulni a kutyájuktól. Költözés miatt szeretne, megunta, nem bír vele, neveletlen, és mindig elmondjuk a gazdáknak, hogy a kutyát azt nevelni kell. Tehát az, hogy berakom a kertbe, a kutya nem fog tudni játékszabályokkal élni, azt nekünk meg kell neki tanítani, erre időt kell szánni, és utána viszont nagyon jó lesz az élet együtt”– nyilatkozta Molnár Tamásné menhelyvezető, az Alpha Segítő Kéz Állatkórházi Alapítvány képviseletében. 

Sokan nem csak ilyenkor, hanem évközben is gyakran látogatják meg a menhelyet, hogy egy kis sétával, foglalkozással vidítsák fel a kutyákat.

„Szerintem egy nagyon jó dolog, nagyon sok szeretetet kapunk a kutyusoktól, azok nagyon hálásak, amikor odamegyünk a kennelhez, és úgy örülnek, hogy szinte mosolyognak, nagyon tényleg feltöltődés idejönni” – véli Veszprémi Réka. 

A székesfehérvári menhelyen jelenleg 200 kutya él. Idén több mint 500 talált innen új gazdára, és 250 ebnek segítettek a chipes beazonosítás után hazajutni.