2019. április 25.,
csütörtök, Márk napja

Soha ennyi betöltetlen állás még nem volt Magyarországon

Hír TV

2018. szeptember 14., péntek 17:57, frissítve: péntek 18:03

Soha korábban nem volt ilyen magas a hosszútávon betöltetlen állások száma Magyarországon. A hivatalos adatok szerint nyolcvanezer, szakértők szerint akár 250 ezer munkavállalót is kereshetnek a hazai cégek. A kormányzat a nyugdíjasok után a kismamákat is visszaterelné a munka világába.

Néhány éve még a fizikai munkát keresők gyűjtőhelye volt az akkori Moszkva tér. Ma már nem csak a tér neve más, de munkakeresőket sem lehet találni. Nem csak itt, de országszerte sem. A központi statisztikai hivatal legfrissebb kimutatása szerint a második negyedévben ismét rekordot döntött a munkaerőhiány: összesen több mint 83 ezer meghirdetett munkahelyre nem találtak embert a munkáltatók április és július között. Egy év alatt mindez 27%-os növekedést jelent.

Szakértők szerint a hivatalos adatokhoz képest legalább háromszor több, nagyjából negyedmillió betöltetlen álláshely lehet ma Magyarországon. A legnagyobb hiány a fizikai és szakmunkások körében tapasztalható.

„Legtöbben a feldolgozóiparból hiányoznak, ott csaknem 25 ezer betöltetlen állás van jelenleg. A profession.hu toborzási szakértője szerint az utóbbi időszakban dinamikusan növekedik az álláskeresők és hirdetők száma is. Andavölgyi Vivien azt mondta, a munkaadók ma már más szempontok alapján keresnek kollégákat, mint korábban” – nyilatkozta Hauser Antal szakértő. 

Eltolódott a hangsúly abba az irányba, hogy egy potenciális jelentkező milyen képességekkel rendelkezik, személyiségében passzol-e egy adott feladathoz, munkakörhöz, és kicsit háttérbe szorult, hogy milyen végzettséggel rendelkezik. Sok munkáltató úgy látja, hogy a szakmai felkészültség összeszedhető akár menet közben, kifejlesztenek olyan belső képzési programokat, tréningeket, amivel segítik a dolgozókat, és sokkal fontosabb hogy személyiségben passzoljon az adott feladatkörhöz a pályázó, tehát rugalmasak a feltételek. – mondta Andavölgyi Vivien, toborzási szakértő a Profession.hu-tól.

A vállalkozó és munkaadók országos szövetségének leköszönő főtitkára szerint évente 40-50 ezer munkavállaló esik ki a rendszerből. Dávid Ferenc úgy véli, több tényező megléte szükséges ahhoz, hogy egy-egy dolgozót megtartsanak a cégek.

„Az elmúlt években kétszámjegyű bérnövekedés van, ez jól mutatja, hogy a munkáltatók is rájöttek arra, hogy be kel nyúlni a zsebbe. A másik dolog ami nagyon fontos, hogy nem csak munkabérről van szó, hanem munkakörülményekről. Én fontosnak tartom harmadik elemként, az előremenetel biztosítása. Úgy veszek fel egy fiatalt, hogy rajzolok neki egy pályaívet. A közszolgálatban ismerjük az életpályamodellt, nyugodtan tanulhatunk a közszolgálattól” - tette hozzá Dávid Ferenc. 

A kormányzat is próbál enyhíteni a munkaerő hiányon: a nyugdíjas szövetkezetekkel, valamint a kismamák munkába állásának támogatásával szeretnének minél több embert visszaterelni a munka világába.