2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Belföld

Sikertörténet a gazdaságfehérítés Magyarországon

A hazai szürkegazdaság évről-évre fokozatosan csökken.

  • Sikertörténet a gazdaságfehérítés Magyarországon

A Nézőpont Intézet fizetési szokásokra vonatkozó statisztikai adatokat, illetve a szürkegazdasággal kapcsolatos tapasztalatokra és szokásokra vonatkozó közvélemény-kutatási adatokat felhasználva térképezte fel a szürkegazdaság magyarországi helyzetét harmadik alkalommal tanulmányában. A hazai szürkegazdaság évről-évre fokozatosan csökken. Az utóbbi években folyamatosan nőtt a foglalkoztatottak száma (2010 óta 20 százalékkal), emelkedtek a központi költségvetés bevételei, méghozzá oly módon, hogy a jövedelmet terhelő adókulcsok nem növekedtek. A személyi jövedelemadó-bevételek 2013-ban 1 504 milliárd forintot tettek ki, míg 2018-ban már 2 177 milliárdot.

A szürkekereskedelem egyik ismert mutatója a be nem fizetett áfa és az összes elvileg befizetendő áfa hányadosaként meghatározott áfa-adórés, amely Magyarországon 2013 és 2018 között 21 százalékról egyszámjegyűre, 9 százalékra csökkent. Szintén mérséklődött a munkáltatói adóék, mely 2013-ban 49, 2018-ban viszont már csak 45 százalékos volt. A Nézőpont Intézet tanulmánya a hazai kártyahasználati szokásokat is felmérte. A magyarok 47 százaléka gyakrabban használja bankkártyáját, mint öt évvel ezelőtt, és 66 százaléka gondolja úgy, hogy egyszerűbb elektronikus úton fizetni, mint korábban.

A Nézőpont Intézet gazdaságfehérítési konferenciáján elhangzott, hogy a lakossági morál jelentősen javult az elmúlt tíz évben: 21 százalékponttal többen gondolják ma úgy (59 százalék), hogy ha egy vállalkozó betartja a szabályokat, akkor nem éri támadás a hivatalos szervek felől, mint 2008-ban (38 százalék). 31 százalékról 45 százalékra emelkedett azok aránya, akik szerint nem igaz az, hogy ha mindenki minden törvényt betartana, megállna a gazdasági élet Magyarországon. 11 százalékról 34 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint nem igaz az, hogy befolyásos emberek nélkül nem lehet sikeresen vállalkozni. De több mint kétszer annyian (36 százalék) vetik el azt az állítást, hogy aki vinni akarja valamire, kénytelen áthágni egyes szabályokat, mint 2008-ban (15 százalék). Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője előadásában a gazdaságfehérítéssel kapcsolatos tényekről, a hazai és közép-európai közvélemény-kutatások alapján látható trendekről és a további fehérítésre vonatkozó javaslatokról beszélt. Kiemelte, hogy a magyar kabinet gazdaság fehéredését célzó intézkedései sikeresek, amit bizonyít az is, hogy 42 százalékról felére, 21 százalékra csökkent azok aránya tíz év leforgása alatt, akik bizonyos időközönként adót nem fizető fekete gazdaságból származó termékeket vásároltak. Hozzátette ugyanakkor, hogy a gazdaságpolitikai sikertörténet akkor tartható fent, ha a készpénzmentesítés új erőre kap és a készpénzállomány csökkenni kezd a mostani növekvő trenddel szemben.

Izer Norbert ismertette a magyar kormány adócsökkentésre és gazdaságfehérítésre vonatkozó sikereit és az eredmények mögött álló kormányzati elveket. Előadásában kiemelte, hogy a magyar kabinet számára prioritást jelent az adócsökkentéseket lehetővé tevő gazdaságfehérítés, melynek eredményességében kulcsszerepet játszik az adómorál lakosság körében tapasztalható jelentős javulása is. Mindezt azt jelenti, hogy a kormány a jogkövetési piramis legalsó szintjén található jogkövetők számának fokozatos emelkedését ösztönzi, míg a hibázók (adózni akaró, de nem tudó szereplők), szabályelkerülők és csalók számát egyre csökkenti. A konferencián megfogalmazott javaslatokat a Nemzeti Versenyképességi Tanács keddi ülésén is osztották a tagok.

A magyar gazdaságpolitikai krédó álláspontját tükröző ülést követően Varga Mihály pénzügyminiszter az elektronikus fizetőeszközök kiterjesztését javasolta a feketegazdaság visszaszorítására, mely javaslat a Nézőpont Intézet konferenciáján résztvevő állami és piaci szereplők részéről is megfogalmazódott. A Nézőpont Intézet hazai és közép-európai közvélemény-kutatási adatai alapján mutatta be a szürkegazdaság helyzetét Magyarországon. Mindemellett az elmúlt bő 10 évben történt változások feltérképezése érdekében, egy 2008-ban felmérésnek szürkegazdasággal kapcsolatos kérdőívrészét ismételte meg, majd annak eredményeit hasonlította össze idei eredményeivel. Olyan gazdasági mutatók, mint például az áfa-adórés kapcsán Magyarország már az európai élmezőnybe tartozik, addig a készpénzhasználati szokásokat illetően a középeurópai középmezőnyben foglal helyet. Bankkártyát a magyarok harmada (35 százalék) használ, tízből hatan (60 százalék) azonban még mindig a készpénzt részesítik előnyben. Csehországban ez az arány fordított, 59 százalék használ bankkártyát 39 százalék pedig készpénzt, amely a legkedvezőbb érték volt a felmérésben.

Nézőpont Intézet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Már az első nap Fidesz-plakátokat rongáltak

Már az első nap Fidesz-plakátokat rongáltak

Éjféltől lehetett kirakni az önkormányzati választások kampányplakátjait. Józsefvárosban csupán néhány óra kellett ahhoz, hogy valaki megrongálja, letépje Sára Botondnak, a Fidesz–KDNP jelöltjének a plakátjait. Volt olyan oszlop is, ahol a kormánypárti jelölt hirdetőtáblája helyére Pikó András jelenlegi baloldali polgármesteré került.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Üti-veri egymást a DK és a Kutyapárt a Hegyvidéken

Üti-veri egymást a DK és a Kutyapárt a Hegyvidéken

Annak ellenére, hogy a Kutyapárt megnyerte az előválasztást a Hegyvidéken, Gyurcsányék ráindítják a jelöltjüket. A Kutyapárt szerint a DK, a DK szerint a pedig Kutyapárt az akadálya annak, hogy legyőzzék a Fideszt a XII. kerületben.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!