2024. 07. 21. Vasárnap Dániel, Daniella napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Célpont 18:05

Belföld

Segítik az Afganisztánban szolgáló magyarok misszióját

Afganisztánban hagyhatja a felszerelésének egy részét a Magyar Honvédség a kivonulás után. A kivonulás előtt fél évig magyar katonák őrzik majd a kabuli repülőteret. A legnagyobb magyar gyógyszergyár több ezer immunerősítő készítménnyel segíti a missziót.

Októbertől háborús körülmények között is megmutathatják tudásukat a szakemberek. Fél évig 230 magyar katona felel majd a kabuli nemzetközi repülőtér védelméért. Benda László, a Kabuli Nemzetközi Repülőtér Őr- és Biztosító Kontingens parancsnoka elmondta: akkor lesz elégedett, ha minden egyes katonát hazahoz Magyarországra. – Egészségesen, úgy, ahogy kimentek, incidens nélkül – hangsúlyozta Benda.

Csak egy csekély adomány

Az Afganisztánban szolgáló magyar katonák szervezetét igen komoly fizikai és pszichés terhelés éri. A legnagyobb magyar gyógyszergyár ezért több ezer immunerősítő készítménnyel segíti a missziót. „Ha van olyan készítményünk, amelyikkel tudjuk támogatni a honvédséget – különösen az afgán missziót –, akkor ez a készítmény szolgálhatja mindezt. Ez csak egy szerény hozzájárulás, hogy ez a szolgálat valóban a nemzetközi közösség és a haza javára történjen” – ismertette az adomány részleteit Béres József, a Béres Gyógyszergyár elnöke.

A nemzetközi közösség és az afgán hatóságok is nagyra értékelik a magyar katonák teljesítményét a közép-ázsiai országban – mondta korábban Hende Csaba.

Ismert, a kormány kiemelt törekvése volt az önkéntes tartalékosi rendszer létrehozása. Míg a kormányváltáskor összesen 17-en voltak, számuk ma már több ezerre rúg. A cél, hogy 2014-re 8000-en legyenek.

Paradigmaváltás – miről szól?

A kormány döntésének értelmében Magyarország és a Magyar Honvédség (MH) a jövőben új módon vállal új szerepet az afganisztáni NATO-műveletekben. Magyarország változatlanul támogatja majd a NATO afganisztáni szerepvállalását, azonban a nemzetközi folyamatoknak megfelelően – a NATO-csapatok 2014-ben vonulnak ki az ázsiai országból – jelentősen átalakítja a részvételét a műveletekben. Októbertől átmenetileg ugyan nő a magyar részvétel az afganisztáni NATO-műveletekben, 2013 tavaszától azonban jelentősen csökken.

A katonák 2013 márciusában hagyhatják el Baglán tartományt, de a kiképzőtábort biztosan átengedik az afgán hadseregnek.

Misszió magyar módra

A külföldi misszióban való részvétel nemzetközi elismerést és presztízst szerzett Magyarországnak és a nemzeti érdekeinket szolgálja – mondta korábban Hende Csaba. Hazánk jelenleg egyébként 340 katonát állomásoztat Afganisztánban az afganisztáni nemzetközi haderő (ISAF) részeként. A cél, hogy olyan fejlesztéseket végezzenek el, olyan infrastruktúrát hagyjanak maguk mögött, mellyel komolyan javíthatják az afgánok életfeltételeit a NATO-csapatok kivonulását követően.

A Magyar Honvédség tartományi újjáépítési csoportja (PRT) 2004 augusztusában látott munkához a Kabulhoz közeli Camp Julien táborban. A könnyű gyalogszázadnak a járőrözést, az objektumvédelmet, a kutatás-mentést és a konvojok kísérését szabták feladatul. 2006-tól a magyar misszió vette át a NATO bagláni székhelyű tartományi és újjáépítési csoportjának irányítását.

Áprilisban az atlanti szövetség védelmi és külügyminiszterei megállapodtak arról, hogy 2014 után harcoló erők nem lesznek Afganisztánban. A brüsszeli tanácskozáson a tagállamok megegyeztek a 2014-ig zajló rendezés egyes állomásaiban. Májusban a chicagói NATO-konferencián Orbán Viktor miniszterelnök méltatta az afganisztáni magyar erők munkáját. „A magyar katonák nagyszerűen teljesítettek, széles körű elismerést harcoltak ki Magyarországnak” – hangsúlyozta akkor.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Újabb dróntámadás érte Kijevet, azonnal üzent Volodimir Zelenszkij

Újabb dróntámadás érte Kijevet, azonnal üzent Volodimir Zelenszkij

Ukrajnának nagy hatótávolságú fegyverekre van szüksége, hogy megvédje városait és a frontvonalon harcoló csapatait az orosz lövedékektől és drónoktól - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap, miután az éjszaka folyamán újabb átfogó dróntámadás érte Kijevet és több ukrán régiót.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Kissé mérséklődik a hőség

Kissé mérséklődik a hőség

A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!