2024. 06. 17. Hétfő Laura, Alida napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Sargentini-jelentés: néppárti igenekre is számít Szíjjártó

Néppárti szavazatokra is számít a Sargentini-jelentés mellett a külügyminiszter. A kormány szerint a dokumentum csak hangulatkeltés Magyarország ellen. Az ellenzék egy része még mindig nem döntötte el, hogyan szavaznak majd politikusaik.

  • Sargentini-jelentés: néppárti igenekre is számít Szíjjártó

Személyen vitázik a kedden az Európai Parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök a Sargentini jelentésről. A dokumentum szerint a demokrácia és az európai értékek veszélyben vannak Magyarországon. A külügyminiszter a Fidesz saját európai pártcsaládjából is számít igen szavazatokra a szerdai voksoláskor.

„Mivel nagy vita van az Európai Néppárton belül, ezért természetesen számítanunk kell arra, hogy lesznek a néppárti sorokban is olyanok, akik nem Magyarország támogatását fogják kifejezésre juttatni szavazataikkal. Remélhetőleg minél kevesebben lesznek ilyenek és minél többen akik a valóságtartalma alapján és nem politikai balhékeltés jegyében fogják eldönteni hogy hogyan fognak szavazni” – mondta a külgazdasági és külügyminiszter, Szíjjártó Péter.

A Brüsszelben tartózkodó kormányszóvivő, koncepciós eljárásnak nevezte a Sargentini-jelentés ügyét. Kovács Zoltán a Hír TV-nek azt mondta: a tények kevés szerepet játszanak a vitában.

„A háttér mögött az sejlik fel, hogy itt a bevándorlás-párti, migráció-párti erők egy utolsó kétségbeesett támadást intéznek Magyarország ellen, próbálván megváltoztatni az álláspontját. Én azt gondolom, hogy a kormány dolga, a miniszterelnök úr holnapi dolga is az, a mi igazunkat, a saját igazunkat képviseljük” – fejtette ki a kormányszóvivő.

Az LMP és a MSZP is csak a elnökségi ülés után közli, hogy képviselőik hogyan szavaznak majd. Harangozó Gábor szocialista képviselő a dokumentumban foglaltakkal egyetért, szerinte a kormány elferdíti a jelentés tartalmát.

„Ez a jelentés – szemben azzal amit a kormány mondani szokott – nem a bevándorlásról szól, hanem arról szól, hogyha egy állam folyamatosan megsérti egy közösség szabályait, felszámolja a demokrácia alapjait és ilyen dolgokat művel, amiből az látszik hogy nem a hétköznapi emberekért tesz, hanem saját kiválasztottjainak a boldogulását akarja biztosítani, és ehhez akár a jogrendszert is leépíti, az az államnak felelnie kell azért amit tesz, ez a jelentés erről szól” – így Harangozó Gábor országgyűlési képviselő.

A Jobbik képviselői nemmel szavaznak majd, DK viszont jelezte, hogy két képviselőjük támogatja majd a magyar jogállamiságot bíráló jelentést.

„Az egész jelentés türköt tart Magyarország elé és hűen ábrázolja a magyarországi viszonyokat és bizonyos esetekben még puha is látva, hogy itt mi zajlik ezért a DK hazafias kötelességének tekinti a jelentés támogatását. Ez nemcsak Magyarországnak, ez az uniónak is érdeke” – mondta Gréczy Zsolt országgyűlési képviselő.

A 751 fős Európai Parlamentben 21 magyar képviselő van, közülük mindössze 9-en ellenzékiek, így a voksolás eredménye leginkább a külföldi szavazatokon múlik majd.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

Közelebb kerültünk az orosz-ukrán békekötéshez a svájci békekonferencia után?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Így küldött el Bayer Zsolt „mindenkit” az anyja keservébe + videó

Így küldött el Bayer Zsolt „mindenkit” az anyja keservébe + videó

Mélységes felháborodását fejezte ki Bayer Zsolt a Bayer show-ban az Európai Unió Bírósága azon döntése ellen, amely szerint Magyarországnak 200 millió eurós átalányösszeget és naponta további 1 millió euró büntetést kell fizetnie az uniós menekültügyi szabályok megsértése miatt.
Díszőrség lesz a budai Várban + videó

Díszőrség lesz a budai Várban + videó

Új tradíció kezdődik a budai Várban, mostantól a hét területvédelmi tartalékos ezred kéthetes váltásban a Honvédelmi Minisztérium főépülete előtt teljesít díszőrséget - jelentette be a honvédelmi miniszter a Facebook-oldalára feltöltött vasárnapi videóban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!