2020. április 5.,
vasárnap, Vince napja

Sargentini-jelentés: néppárti igenekre is számít Szíjjártó

Hír TV

2018. szeptember 10., hétfő 17:33, frissítve: hétfő 20:35

Néppárti szavazatokra is számít a Sargentini-jelentés mellett a külügyminiszter. A kormány szerint a dokumentum csak hangulatkeltés Magyarország ellen. Az ellenzék egy része még mindig nem döntötte el, hogyan szavaznak majd politikusaik.

Személyen vitázik a kedden az Európai Parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök a Sargentini jelentésről. A dokumentum szerint a demokrácia és az európai értékek veszélyben vannak Magyarországon. A külügyminiszter a Fidesz saját európai pártcsaládjából is számít igen szavazatokra a szerdai voksoláskor.

„Mivel nagy vita van az Európai Néppárton belül, ezért természetesen számítanunk kell arra, hogy lesznek a néppárti sorokban is olyanok, akik nem Magyarország támogatását fogják kifejezésre juttatni szavazataikkal. Remélhetőleg minél kevesebben lesznek ilyenek és minél többen akik a valóságtartalma alapján és nem politikai balhékeltés jegyében fogják eldönteni hogy hogyan fognak szavazni” – mondta a külgazdasági és külügyminiszter, Szíjjártó Péter.

A Brüsszelben tartózkodó kormányszóvivő, koncepciós eljárásnak nevezte a Sargentini-jelentés ügyét. Kovács Zoltán a Hír TV-nek azt mondta: a tények kevés szerepet játszanak a vitában.

„A háttér mögött az sejlik fel, hogy itt a bevándorlás-párti, migráció-párti erők egy utolsó kétségbeesett támadást intéznek Magyarország ellen, próbálván megváltoztatni az álláspontját. Én azt gondolom, hogy a kormány dolga, a miniszterelnök úr holnapi dolga is az, a mi igazunkat, a saját igazunkat képviseljük” – fejtette ki a kormányszóvivő.

Az LMP és a MSZP is csak a elnökségi ülés után közli, hogy képviselőik hogyan szavaznak majd. Harangozó Gábor szocialista képviselő a dokumentumban foglaltakkal egyetért, szerinte a kormány elferdíti a jelentés tartalmát.

„Ez a jelentés – szemben azzal amit a kormány mondani szokott – nem a bevándorlásról szól, hanem arról szól, hogyha egy állam folyamatosan megsérti egy közösség szabályait, felszámolja a demokrácia alapjait és ilyen dolgokat művel, amiből az látszik hogy nem a hétköznapi emberekért tesz, hanem saját kiválasztottjainak a boldogulását akarja biztosítani, és ehhez akár a jogrendszert is leépíti, az az államnak felelnie kell azért amit tesz, ez a jelentés erről szól” – így Harangozó Gábor országgyűlési képviselő.

A Jobbik képviselői nemmel szavaznak majd, DK viszont jelezte, hogy két képviselőjük támogatja majd a magyar jogállamiságot bíráló jelentést.

„Az egész jelentés türköt tart Magyarország elé és hűen ábrázolja a magyarországi viszonyokat és bizonyos esetekben még puha is látva, hogy itt mi zajlik ezért a DK hazafias kötelességének tekinti a jelentés támogatását. Ez nemcsak Magyarországnak, ez az uniónak is érdeke” – mondta Gréczy Zsolt országgyűlési képviselő.

A 751 fős Európai Parlamentben 21 magyar képviselő van, közülük mindössze 9-en ellenzékiek, így a voksolás eredménye leginkább a külföldi szavazatokon múlik majd.