2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Belföld

Rétvári: Az emlékezés az ismétlődés legjobb ellenszere

A Gulágra, vagyis a sztálini Szovjetunió munkatáboraiba elhurcoltakra emlékeztek Nagymaroson. Több millió embert, köztük magyarok százezreit vitték keletre vonatokon, a táborokban pedig sokan belehaltak az ottani körülményekbe. A foglyokat túlzsúfolva tartották, enni alig, orvosi ellátást pedig szinte sosem kaptak. A nagymarosi szentmisén Rétvári Bence államtitkár azt mondta: az emlékezés az ismétlődés legjobb ellenszere.

  • Rétvári: Az emlékezés az ismétlődés legjobb ellenszere

A második világháború alatt és után, a szovjet vezetés jóvátétel és megfélemlítés céljával, milliókat kényszerített munkatáborokba. A kutatások szerint nyolcszázezer magyar került fogságba, közülük kétszátezren, sosem tértek haza.

Nagymarosról 1945 januárjában csaknem négyszáz, főleg német nemzetiségű embert vittek el, ahogy mondták: málenkij robotra, vagyis egy kis munkára. Az elhurcoltak történetei tabu témának számítottak, a rendszerváltásig csak kevesen mertek róla beszélni. Nagymaros, Kismaros és Zebegény lakói évek óta közösen emlékeznek az elhurcoltakra.

„Az elhurcoltak egyharmada, nem bírva a megpróbáltatásokat – az éhséget és a hideget – belehalt ebbe a kicsi munkába. A többiek 3-4-5 év múlva, megkeseredve, egészségügyileg tönkre téve, kifacsart lélekkel, de haza tudtak jönni. Emlékezünk kell, még ha fáj is, hogy a történelem ne ismételhesse meg önmagát” – mondta Petrovics László, Nagymaros polgármestere.

Ha tabuk nélkül tudunk beszélni a XX. századról, akkor néhány hibától megóvhatjuk magunkat a jelenben – erről Rétvári Bence államtitkár beszélt a megemlékezésen.

„Tudjuk és látjuk, hogy az idősebb generációnak és 56-osoknak nehéz volt kiharcolni a szabadságot, ezért nekünk is áldozatokat kell hozni hogy megtartsuk hazánk függetlenségét. Magyarország mindig önmaga ura kell legyen, és soha sem lehet más országok, birodalomépítő törekvések, fővárosok játékszere” – fogalmazott.

A Nagymarosi Római Katolikus Templomban tartott vasárnapi szentmisét az áldozatokért ajánlották, a szomszédos téren pedig megkoszorúzták egy helyi emléktábla másolatát.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A svájci államfővel tárgyalt Orbán Viktor

A svájci államfővel tárgyalt Orbán Viktor

Magyarország EU-elnökségéről, az ukrajnai és a közel-keleti háborús konfliktusokról valamint a svájci-magyar gazdasági együttműködésről tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök Viola Amherddel, a Svájci Államszövetség elnökével pénteken a Karmelita kolostorban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!