2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Belföld

Rétvári: a világszínvonal nem a CEU-n van

Bősz Anett az Oktatási Hivatalhoz fordul, a DK-s Arató Gergely szerint pedig a CEU hazánk legtökéletesebb egyeteme. Az ellenzéki pártok képviselői továbbra is a CEU-ért emeltek szót az Országgyűlésben. Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára szerint a Gyurcsány-párt egy olyan országot szeretne, ami Soros György fizetett globalizmusának a terepe lenne.

  • Rétvári: a világszínvonal nem a CEU-n van

Pénteken nagyjából 1500 diák szorult be a budapesti Zrínyi utcába, hogy a CEU mellett tüntessen. A demonstrációt a Momentum szervezte, akik a következő hetekben szórólapozással akarnak majd nyomást gyakorolni a kormányra. Bősz Anett bejelentette, kikéri a CEU-aktát az Oktatási Hivataltól.

Én a holnapi napon ebbe betekintést fogok nyerni és nagyon bízom abban, hogy egy olyan magyarázatot is kapok az Oktatási Hivatal vezetőjétől, ami eloszlatja azokat a gondolatokat, mely szerint az Orbán-kormány puszta politikai szándékból kíván a CEU ellen tenni– jelentette ki Bősz Anett a Liberálisok független országgyűlési képviselője. 

Az Együtt politikusa szerint példátlan eseménynek számít a magyar kormány részéről a CEU üldözése. A probléma ott van, hogy a CEU szerves része a magyar oktatásnak, mint egyetemi oktató is tudom azt határozottan állítani, hogy a magyar felsőoktatás szerves részeként a CEU a hazai felsőoktatás presztizsét emelte – mondta Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő. 

 A DK szerint a kormány nem akarja megkötni az egyetem működését biztosító nemzetközi szerződést. A CEU képzéseit azért akarják beüldözni, mert a CEU a tanulás szabadságát, a kritikus gondolkodást, a társadalmi problémákkal való őszinte szembenézést, a nyugati világ nyitott értékeit képviseli– mondta Arató Gergely a DK országgyűlési képviselője. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára válaszában úgy fogalmazott: kibújt a szög a zsákból, a DK egy olyan Magyarországot szeretne, ahol a nemzeti gondolkodásúak nem léteznek, és ez a 93 ezer négyzetméter a Soros György által fizetett globalizmus terepe lenne.

Azt viszont határozottan visszautasítom, az összes magyar egyetemi polgár nevében, hogy Ön egyenlőség jelet von a magyar felsőoktatás színvonala és a CEU között. Ön arról beszélt, hogy világszínvonalú, vagy nem világszínvonalú a magyar oktatás és csak is kizárólag a Soros egyetemről beszélt, semmilyen más egyetem ön számára a magyar felsőoktatás szempontjából nem fontos. Pedig, ha végig nézi, hogy a különböző rangsorokban a magyar egyetemek hogy szerepelnek, akkor a világszínvonalat nem a CEU-ban találná meg, hanem a többi egyetemen – mondta felszólalásában az EMMI parlamenti államtitkára. Rétvári Bence felháborítónak minősítette, hogy a politikus a tudomány szabadságát, a szólás szabadságát azonosítja a Soros Egyetem ügyével. A politikus hozzátette: ha a dk-s képviselő pár hónap múlva elsétál a Közép-Európai Egyetemre, akkor ott tanárokat és diákokat fog látni, akik tanítanak és tanulnak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Az idei európai parlamenti (EP) választáson újra döntést kell hozni a háború vagy béke kérdésében, márpedig a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten a Fidesz kampánynyitó rendezvényén.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!