2021. május 9.,
vasárnap, Gergely napja

Rétvári: A CEU blöffje nem kell, hogy veszélyeztesse a magyar felsőoktatás megítélését

Hír TV

2018. december 1., szombat 15:25, frissítve: szombat 15:35

Az oktatásért is felelős humán tárca államtitkára blöffnek tartja a CEU költözését. Rétvári Bence a Hír Televíziónak azt mondta: az intézmény eddig nem tudta bizonyítani, hogy külföldön is van működő egyetemi képzése, amely alapján Budapesten is kiadhat diplomát.

Lejárt a December 1-ig adott határidő a CEU ügyében. Az egyetem szerint a kormány nem akarta aláírni velük a megállapodást, ezért képzéseik egy részét várhatóan Bécsbe viszik.

Rétvári Bence a Hír Televíziónak azt mondta: az intézmény eddig nem tudta bizonyítani, hogy külföldön is van működő egyetemi képzése, amely alapján Budapesten is kiadhat diplomát. Az államtitkár hozzátette: a magyar felsőoktatási intézmények előkelő helyen szerepelnek a nemzetközi ranglistákon, a CEU képzésein pedig inkább külföldi hallgatók vesznek részt.

„Meg kell becsülnünk a saját, hazai egyetemeinket, azokat kellő helyen kell értékelni, nagyon sok rangsorban nagyon szép helyezéseket érnek el, a felsőoktatási normatíva 40 százalékkal fog emelkedni a hallgatói normatíva a következő két esztendőben” – nyilatkozta az államtitkár. Hozzátette, hogy a hazai felsőoktatást továbbra is erősíti a magyar kormányzat. „Legyünk büszkék a hazai intézményeinkre és egy ilyesfajta politikai blöff, egy ilyen politikai hadjárat nem kell, hogy veszélyeztesse a magyar felsőoktatás megítélését” – mondta. 

A Párbeszéd politikusa viszont úgy véli, Magyarországon komoly probléma a kivándorlás, és a CEU távozása csak ráerősít a folyamatra. Kocsis Cake Olivio szerint a kormányé a felelősség az ügyben.