2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - Körhinta

Következik:

Híradó 18:30

Belföld

Retteg a kamionoktól Karácsony Gergely + videó

Perrel fenyegetőzik a főpolgármester, mert jogszerűtlennek minősítette a kormányhivatal a fővárosi önkormányzat által szedett - teherautókra vonatkozó - útdíjat. Karácsony Gergely azt állítja, a döntés miatt kamionok áraszthatják el a fővárost. Ezt azonban a közlekedési szakjogász cáfolta. Az önkormányzat ugyanis, ahogy eddig, úgy továbbra is korlátozhatja a városi teherforgalmat.

  • Retteg a kamionoktól Karácsony Gergely + videó

„Nem engedjük, hogy a kormány kamionokkal árassza el a fővárost!" - így fogalmazott Karácsony Gergely egy szombati Facebook-posztjában azután, hogy a kormányhivatal jogszerűtlennek minősítette a fővárosi önkormányzat által már 13 éve beszedett, a teherautókra vonatkozó úthasználati díjat, melyből eddig évi 1 milliárd 800 millió forintja származott a városnak.

A főpolgármester szerint a hivatal a kormány megrendelésének tett eleget, ezért azt kezdeményezi, hogy a főváros forduljon bírósághoz az ügyben.

„Vigyázat, hazudik" – a fővárosi Fidesz frakcióvezetője így reagált közösségi oldalán.

Wintermantel Zsolt szerint nem igaz, hogy a döntés miatt kamionsztrádává válik Budapest. A behajtást ugyanis továbbra is korlátozhatja az önkormányzat.

„Nem igaz, hogy itt egy kormány-döntésről van szó, hanem a bíróság mondta ki, hogy nem lehet díjat szedni a teherforgalmi behajtási engedélyekért. De a jogszabály nem változott, tehát Karácsony Gergelynek és a főváros vezetésének továbbra is jogszabályi lehetősége, hogy a behajtást korlátozza, csak díjat nem szedhet érte a Kúria álláspontja szerint" - fogalmazott Wintermantel Zsolt.

Borbély Zoltán közlekedési szakjogász emlékeztetett:

a Kúria 2022-ben a budakalászi önkormányzat esetében döntött úgy, hogy a helyi önkormányzat nem szedhet útdíjat a kamionosoktól, de ez nem azt jelenti azt, hogy a behajtást ne lehetne korlátozni.

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete szerint a díj eltörlése a fuvarozóknak egyértelműen kedvező lenne, hiszen csökkenne a költségük. A budapesti teherforgalmat pedig nem befolyásolná.

„Attól hogy a fővárosi behajtás díjmentes lenne, attól még nem fogják elárasztani a budapesti utakat a kamionok, hiszen ide csak célforgalomba hajthatnak be, tranzitforgalomba nem" - mutatott rá Árvay Tivadar.

Hozzátette: Budapest szinte egész területén súlykorlátozás van érvényben az utakon, ezért ahogyan eddig is, továbbra sem lehet majd bárhová és bármely napszakban behajtani tehergépjárművel.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!