2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Belföld

Varga Mihály: Hat százalék lehet 2024-ben az infláció

Rendhagyó Kormányinfót tartottak ma 15.00 órakor. Témája a 2024-es költségvetés volt, a főbb számokról Varga Mihály pénzügyminiszter adott tájékoztatást.

  • Varga Mihály: Hat százalék lehet 2024-ben az infláció

16:19

Vége a Kormányinfónak.

Véget ért a Kormányinfó.

 16:18

Gulyás Gergely: Ez teljesen érthetetlen

Gulyás Gergely kérdésre elmondta, hogy érthetetlen, miért viselkedik ellenségesen Ukrajna Magyarországgal szemben. 

 16:14

Ebben az esetben lehet 2024-ben nyugdíjprémium

A nyugdíjasokkal kötött szerződést a kormány tartani fogja, így a nyugdíjak értékét garantálja. Idén is ez lesz, és amennyiben szükséges lesz, akkor a nyugdíjak összegét hozzá fogják igazítani az inflációs számokhoz - mondta egy másik kérdésre.Ha jövőre a gazdaság növekedése meghaladja 3,5 százalékot, akkor a kabinet fizet nyugdíjprémiumot. 

16:10

Varga Mihály: Nagyon nehezen kezelhető az inflációs helyzet

Az inflációs helyzet nagyon nehezen kezelhető, mert az eurózóna országaiban is nőtt a maginfláció az elmúlt hónapban. A kormány bízik benne, hogy az év második felében jelentősen csökkeni fog a drágulás - mondta kérdésre a pénzügyminiszter. 

 16:09

Magyarország minden feltételt teljesített

Gulyás kérdésre elmondta, ami az uniós költségvetésből nekünk járó pénzek feltételek teljesítését illeti, azon ügyekben mi eleget tettünk minden feltételnek. Június elején kiküldjük a számlákat, és aztán 90 napja van fizetni Brüsszelnek - tette hozzá. 

 16:06

Varga Mihály: Tartható az idei hiánycél is rendkívüli intézkedések nélkül

Az év első két hónapban rendkívüli kiadások voltak, de a következő hónapokban a bevételek nőni fognak, így a hiánycél tartható lesz - mondta kérdésre Varga Mihály. Az egyensúly kérdésében is vitánk van az unióval, de már korábban hozott a kormány egyensúlyjavító lépéseket - tette hozzá.A bizottság mostani álláspontját vitatjuk. 

Idén nem szükséges újabb lépéseket tenni az egyensúly érdekében, de az első félév végén elemzi a folyamatokat a kabinet - tette hozzá. 

15:59

5 millióba kerül egy embercsempész börtönben tartása

Gulyás Gergely kérdésre elmondta egy embercsempész börtönbentartás 5 millió forintba kerül. A Miniszterelnökség vezetője bízik benne, hogy a börtönből kiengedett csempészek a szülőhazája irányába ment. 

15:56

Varga Mihály: Ez az adócsökkentések kormánya

Ez a kormány az adócsökkentések kormánya, tehát az extraprofit-adók tekintetében is ez várható, de pontos számokat később közöl a kabinet - mondta egy másik kérdésre Varga Mihály. Az országgyűlési választókerületek területén is lesz átalakítása, de a tavaszi ülésszakon nem lesz már ilyen - mondta Gulyás egy másik kérdésre. 

 15:52

Több pénz jut egészségügyre 2024-ben

Az egészségügyre is több pénz jut jövőre, mint idén - mondta egy másik kérdésre Varga Mihály.  

15:49

Jelentősen csökkennő kamatkörnyezetre számít Varga Mihály

Varga Mihály kérdésre elmondta, a költségvetés jövőre azzal tervez, hogy az átlagos kamatszint jelentősen csökkenhet. Hat százalék körül lehet a kamatvárakozás - tette hozzá. Ez segíteni fogja a hitelezést, ezért vagyunk optimisták a növekedést tekintve - mondta a pénzügyminiszter. 

 15:43

Varga Mihály értetlenül áll a főváros lépése előtt

Értetlenül állok a hitelfelvétel előtt, amit a budapesti önkormányzat tett - mondta egy másik kérdésre Varga Mihály. Soha nem volt annyi adóbevétele a fővárosnak, mint az idei évben, és ez jövőre is növekedni fog.Ebből kifolyólag nem érthető, hogyan került ilyen helyzetbe a fővárosi önkormányzat Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc vezetésével. 

 15:38

Ilyen esetben lehet évközi minimálbér-emelés

Ha amennyiben a munkaadói és a munkavállalói oldal megállapodik, akkor értelemszerűen lehet évközi minimálbér-emelés. A kormányzatnak nincs ilyen előirányzása - mondta Varga Mihály. 

 15:35

"Ezt teljesen alaptalan összekötni"

2019-ben választották meg Karácsonyt, míg Oroszország 2022-ben támadta meg Ukrajnát, mindezek alaptalan a metróklimatizálást összekötni a háborúval - mondta egy másik kérdésre Gulyás. 

 15:34

Varga Mihály: Nincs euróbevezetési céldátum

Nem tervezzük az euró bevezetését, nincs euróbevezetési céldátum, a legfontosabb a jólét intézkedések fenntartása. Ha az utóbbiak tekintetében az euró bevezetése segít, akkor érdemes elgondolni erről - mondta az Origo kérdésére Varga Mihály. 

 15:31

Gulyás Gergely: Ennek a jogi relevanciája annyi mintha az azeri parlament döntene erről

Egyelőre egy határozattervezet van az Európai Parlament előtt a soros magyar elnökség elvételéről, de ennek a jogi relevanciája annyi mintha az azeri parlament döntene erről, de nem áll szándékomban megsérteni az azeri parlamentet ezzel a hasonlattal - mondta az Origo kérdésére Gulyás Gergely. 

15:29

Brüsszel nem tudja kikényszeríteni a rezsicsökkentés megszüntetését

Brüsszel nem tudja kikényszeríteni a rezsicsökkentés megszüntetését - mondta kérdésre Gulyás Gergely. 

15:25

Gulyás: Ez az eljárásnak csak egy kis részét érinti

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a kondicionalitási eljárásnak nincs határideje. Ez az eljárás csak az uniós pénzek egy kis részét érinti. A helyreállítási alap esetében a bizottsággal megszületett a megegyezés az igazszágszolgáltatási ügyekben, és hamarosan számlákat is küldenek - tette hozzá. A költségvetési biztos nyilatkozata a kondicionalitási eljárásra vonatkozott.A kondicionalitási eljárás esetében újabb és újabb feltételek jönnek, de a kormány konstruktívan tárgyal. 

15:20

Marad az inflációkövető nyugdíjemelés, és a 13. havi nyugdíj

255 milliárdos tartalékkal rendelkezik majd a jövő évi költségvetés - jelentette be Varga Mihály. Továbbra is biztosítja a kabinet jövőre az egyik legkedvezőbb adórendszerét.Több mint 3,5 szer több jut családtámogatásra, mint 2010-ben. 

A nyugdíjasok esetében marad az inflációkövető emelés, és a 13. havi nyugdíj - tette hozzá. 

 15:18

Hat százalék lehet 2024-ben az infláció

A költségvetés konszolidációja folytatódik, és jövőre 3 százalék alatti lesz az államháztartás hiánya. Az államadósság esetében további csökkenést vár a kormány - mondta Varga Mihály. A pénzügyminiszter közölte, hogy éves szinten 6 százalék lehet az infláció. 

 15:17

4 százalékos bővülés lehet jövőre

A brüsszeli elhibázott szankciós politika miatt a magas energiaárak fennmaradtak. A rezsivédelmi alap is megmarad, mivel a magyarok fizetik a legalacsonyabb árat Európában - fejtette ki Varga Mihály. Az ország védelméhez járuljanak hozzá azok a szektorok, amelyek extraprofitot érnek el.2024-ben egyébként megkezdődik az extraprofit-adók kivezetése.  

Varga Mihály elmondta, 2022-ben is jól teljesített a gazdaság, és a kormány célja idén, hogy a növekedés folytatódjon. 2023-ban 1,5 százalék, míg 2024-ben ennél jóval magasabb 4 százalékos bővülés jöhet - tette hozzá. 

15:14

Így alakulnak a honvédelmi kiadások

Maradnak a családvédelmi intézkedések. Megőrzi a nyugdíjak értéket, és marad a 13. havi nyugdíj is - mondta Varga Mihály. A magyar költségvetésnek arra kell felkészülnie, hogy a háború nem fog befejeződni, az ország fizikai biztonságának a megerősítése mindennél fontosabb. A honvédelmi alap megmarad és 1300 milliárd forint felett lesz az alap kiadása.Így a honvédelmi kiadások meghaladják a GDP 2 százalékát. 

15:12

Varga Mihály: A védelem költségvetése a 2024-es

Varga Mihály pénzügyminiszter arról beszélt háborús időket élünk, ingatag a világgazdasági környezet, az elhúzódó háború hatásai érintik Magyarországot. Ennek alapján terveztek. Az eddigi eredményeket nem hagyják veszni - tette hozzá. Az ország gazdasági és fizikai biztonságát garantálja a büdzsé, fenntartják a rezsivédelmi rendszer. A védelem költségvetése a 2024-es. 

 15:11

Kezdődik

Kezdődik a Kormányinfó.

A Hír TV információi szerint a Kormány jövőre 3 százalék alatti hiánnyal számol. Várhatóan tájékoztatnak arról is, hogy a kabinet két büdzsével készül. Egy háborússal, és eggyel arra az esetre, ha lezárulna az orosz-ukrán konfliktus.

Információink szerint: a kormány mindenképp garantálja a nyugdíjakat, a családtámogatásokat, és a rezsicsökkentést. A honvédelmi kiadásokat még növelik is. Minden más területen a háborús helyzet miatt takarékossági intézkedéseket vezetnek be. A kormányinfót a csatornánk élőben fogja közvetíteni.

HírTV/Origo

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!