2023. 11. 29. Szerda Taksony napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 06:50

Belföld

Rejtélyes halpusztulás, többmilliós a kár

Mintegy hatvan mázsa haltetemet gyűjtöttek össze a Somogyudvarhely melletti tavakban. A tömeges pusztulás okáról még csak feltételezések vannak, valószínű, hogy a drávai árvíz, illetve a belvíz miatt valamilyen szennyező anyag jutott a tavakba. A horgászegyesület kára meghaladja a hatmillió forintot.

A falu mellett természetvédelmi területen lévő halastavakban már csak kisebb tetemek úsznak, a nagyobbakat a hét végi konténerekbe gyűjtötték össze. A mintegy hatvan mázsa elpusztult hal között van busa, ponty, süllő, csuka, keszeg, akadnak köztük 30-40 kilogrammos példányok is. „A kárunkat milliós tételekben lehet számolni. Halpusztulásban ötmillió forintot számolunk, és az eltakarítás, kármentés is megközelíti majd az egymillió forintot. Ez sajnos ki fogja meríteni az egyesület pénztárát” – mondta Kása Lajos, a Somogyudvarhelyi Horgász Egyesület titkára.

A tavakból több hatóság is vízmintát vett, az eredmények a hét elején várhatók. A halak mellett védett madarak is elpusztultak. Az elsődleges vizsgálatok alapján valamilyen mérgezés végzett a több százezer forint eszmei értékű szárnyasokkal. „A vízminták eredményére még várunk. Mindenki arra gondol, hogy az árvíz, illetve az az utáni belvíz mind belefolyt a tavakba, és valószínű, hogy valami szennyező, mérgező anyagot juttatott be” – közölte Kiss Kornél, Somogyudvarhely polgármestere. Szerinte a problémát sem az önkormányzat, sem a horgászegyesület nem tudja kezelni, ezért kormányzati segítséget kérnek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

Tiszteletben fogja tartani Ukrajna a kárpátaljai magyarok jogait, hogy csatlakozhasson az Unióhoz?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!