2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Belföld

Razzia: minden ötödik trafikos kiszolgált fiatalkorút

A trafikosok ötöde kiszolgálja a fiatalkorúakat – derült ki a fogyasztóvédelmi hatóság első ellenőrzéseiből. A törvényben előírt tájékoztatási kötelezettségnek a nemzeti dohányboltok kétharmada csak részben tett eleget.

A trafikok ötödében kiszolgálják a fiatalkorúakat – derült ki a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság első ellenőrzéseiből. Ha a Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. betartja a törvényt, az érintett kereskedőktől megvonja az árusítás jogát. Az állami társaság a Hír Televíziónak nem árulta el, hogy lezárult-e már, és ha igen, milyen eredménnyel az a vizsgálat, amelyet a Miniszterelnökséget vezető államtitkár kért. A korábbi években egyébként rosszabb volt az arány, akkor minden második kereskedő adott el dohányárut a 18 év alatti vevőknek.

A Hír TV egy hete tartott rejtett kamerás próbavásárlást egy 16 éves fiú közreműködésével az egyik budapesti dohányboltban. A fiatalkorú segítőt minden további nélkül kiszolgálták, noha 18 éven aluli személy be sem léphetne a trafikba. A hasonló visszaélések megelőzésére a Miniszterelnökséget vezető államtitkár vizsgálatot kért a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-től. Az állami cég a vizsgálat eredményéről nem adott tájékoztatást a Hír TV-nek. A társaság annyit közölt, hogy az ellenőrzéseket a fogyasztóvédelmi hatóság végzi.

– Konkrét számszerű eredményekről a héten fog a hatóság tudni beszámolni, jelenleg az országos eredmények is összesítés alatt vannak – nyilatkozta Fülöp Zsuzsanna.

A fogyasztóvédelem az indulás napja, tehát július 1-je óta ellenőrzi a trafikokat. Mostantól fokozott a kontroll, hiszen július 17-től kizárólag nemzeti dohánybolt árusíthat dohányterméket.

„Most telt le az a kéthetes átmeneti időszak, ami még arról szólt, hogy azok az egységek is árusíthattak dohányterméket, akiknek korábban erre volt lehetőségük – mondta Fülöp Zsuzsanna. – Most már, ugye, kizárólag csak a trafikban lehetséges, és értelemszerűen ez a türelmi időszak is eltelt, a hatóság most még fokozottabban fog koncentrálni kifejezetten a trafikokra” – tette hozzá a hatósági szóvivő.

Razziázik a NAV is

A bírság tizenötezertől több millió forintig terjedhet. Razziázik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is.

„Ellenőrizzük azt, hogy akik koncessziót nyertek, tehát trafikot üzemeltetnek, ott volt már korábban ellenőrzés, mikor megkapták az engedélyt, hogy megfelel-e minden törvényi előírásnak, illetve most, a jövőben azt ellenőrizzük majd, hogy ezeket a törvényi előírásokat maradéktalanul betartják-e – közölte a NAV szóvivője. – A másik része az ellenőrzéseknek, ami beépült a Nemzeti Adó- és Vámhivatal mindennapi ellenőrzési gyakorlatába, az pedig azoknak az ellenőrzése, akik nem nyertek koncessziót” – mondta György Attila.

A feketekereskedőket 500 millióra is bírságolhatják. A dohány-kiskereskedelem újraszabályozása az árakon is meglátszik, van olyan cigaretta, amely 40 forinttal drágult. Az áremelkedésnek nincs vége, hiszen a 10 százalékos árrést törvény garantálja a trafikosoknak.

„A gyártókat segítheti, hogy a július elsején indult, új rendszerben megtakarításaik is vannak, hiszen tizedannyi helyre kell cigarettát szállítaniuk, mint korábban – fogalmazott az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. – Ez a szállítási, logisztikai költségeket csökkenti. És tilos az eladóhelyi reklám, ez is költségcsökkentést jelent a gyártóknak. Tehát az áremelés egy részét tudják fedezni, nem szükséges automatikusan az árréskövetelményekkel arányosan emelni a fogyasztói árat” – tette hozzá Vámos György.

Az áremelés mértékéről és ütemezéséről a dohánygyártók szabadon döntenek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Az idei európai parlamenti (EP) választáson újra döntést kell hozni a háború vagy béke kérdésében, márpedig a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten a Fidesz kampánynyitó rendezvényén.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!