2019. szeptember 16.,
hétfő, Edit napja

Rakonczay Gábor: Brutális hely az Antarktisz

Hír TV

2019. január 17., csütörtök 12:15, frissítve: csütörtök 12:36

44 napon át gyalogolt a mínusz 20 fokos hidegben, miközben csaknem százkilós szánt húzott maga után. Rakonczay Gábor sikeresen vette akadályokat, így ma ő az első magyar, aki gyalog, külső segítség nélkül teljesítette a 917 kilométeres távot a Déli-sarkhoz.

Brutális hely az Antarktisz, még úgy is, hogy a nyári szezon közepén voltak ott, vagyis a leges legjobb időben, fogalmazott Rakonczay Gábor Magyarország élőben című műsorunkban. Az indulási pontnál mínusz 16, míg a sarokpontnál már csak mínusz 30 fok volt a hőmérséklet, de az igazi gondot a folyamatos szél jelenti.

„Az Antarktisznál a középpont felől áramlik ki a levegő az óceánpart felé, tehát végig egy negyed-, vagy erős szembeszélben mentünk. Leszámítva pár szélcsendes napot, ez olyan 40-60 kilométer per órás szembeszelet jelent, amiben a mínusz 20 fokot nem mínusz 20 foknak érzékeli a szervezet, hanem jóval lejjebbinek” – mutatott rá az extrém sportoló.

A Déli-sark „meghódítása” borzasztóan monoton és ingerszegény volt, de pont ez okozta a szépségét, mert nem csak egy sportteljesítmény, nem csak fizikálisan harcolja le magát az ember, hanem meg kell őriznie azt a „belső valamit”, ami végigvezeti őt a célig, emelte ki Rakonczay Gábor. 

További érdekességek az extrém sportteljesítményről a teljes beszélgetésben: