2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - Körhinta

Következik:

Híradó 18:30

Belföld

Rábólintottak a válsághelyzet meghosszabbítására

Egyetértett a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet meghosszabbításával az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának kormánypárti többsége. A kabinet múlt hétfőn hosszabbította meg a válsághelyzetet. Az ellenzéki képviselők szerint az intézkedés nélkül is kezelhető lenne a helyzet, Magyarországon ugyanis szerintük nincs migrációs nyomás.

  • Rábólintottak a válsághelyzet meghosszabbítására

Két és fél éve hirdette ki a kormány a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet. Az intézkedést többször meghosszabbították, legutóbb múlt hétfőn 2019. március 6-ig.

„Mik azok a releváns információk, amikkel megpróbálják alátámasztani ennek az úgynevezett válsághelyzetnek a meghosszabbítását. Hiszen pontosan látszik az, hogy azok a körülmények, amiket Önök meghatároztak a törvényben, azok a körülmények jelen pillanatban nem állnak fent” – mondta Demeter Márta, az LMP országgyűlési képviselője.

A tömeges válsághelyzetnek ugyanis vannak objektív kritériumai, ilyen lehet például, hogyha a Magyarországra érkező elismerést kérők száma egy hónap átlagában meghaladja a napi ötszáz főt. A rendőrségi statisztikák szerint azonban az elfogott migránsok száma mindössze alig néhány tucat.

„Ez valóban napi 1-2 fő, esetleg előfordulhat, 4-5 napon keresztül, hogy erre nem kerül sor. Ezzel szemben azonban az illegális migránsok egyéb módon is próbálkoznak, aminek megelőzésére és a migránsok visszafordítására egyéb jogszabályok adnak lehetőséget. Nagyon sok kísérletezőt tartóztatunk fel úgy, hogy nem tudnak átjönni a határvédelmi rendszeren, tehát magyarul a kerítés külső oldalán tudjuk tartani őket azáltal, hogy mindig a belső oldalon a rendőrök velük párhozamosan haladva gyakorlatilag lehetetlenné teszik a kísérletezést” – mondta Balogh János, országos rendőr-főkapitány.

A Belügyminisztérium államtitkára újabb jelentős menekülthullámot sem tart kizártnak. „Minimális most az a nyomás, bár egyébként emelkedik – ahogy a tábornok úr mondta – de bármelyik pillanatban előadódhat egy olyan helyzet, hogy ez a nyomás újra megnő és esetleg a 2015. szeptemberi erőfeszítéseket kell megtenni” – mondta Kontrát Károly.

Vadai Ágnes a letelepedési kötvényekkel érkezőkről érdeklődött. „Szír háborús bűnös, orosz titkosszolgálati személy rokona, orosz politikusok, orosz bűnözők jutottak be Magyarországra. Az Önök intézményeinek volt az elsődleges feladata, hogy ezek az emberek ne juthassanak be Magyarországra? Érdeklődnék, hogy volt-e politikai nyomás arra vonatkozóan, hogy ezeket az embereket beengedjék?” – mondta a Demokratikus Koalíció képviselője.

A bizottság elnöke szerint Vadai Ágnes kérdéseire önálló napirenden, zárt ülésen lehetne beszélni. Ezt azonban a kormánypárti többség nem támogatta.

„Ezekre a kérdésekre külön nem készültünk fel, ezért külön kérem a kormány képviselőit, hogy ne válaszoljanak ezekre a kérdésekre” – zárkózott el Kósa Lajos, a honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke.

A bizottság kormánypárti többsége egyetértett a válsághelyzet meghosszabbításával.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!