2023. 06. 02. Péntek Kármen, Anita napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Belföld

Rabok a múzeumban

Közösségi jóvátételi munka keretében, nem sokkal szabadulásuk előtt lévő elítéltek dolgoztak a Janus Pannonius Múzeumban, Pécsett. Az országban ez volt az első eset, hogy rabokat foglalkoztatott az intézmény.

  • Rabok a múzeumban

A múzeum kezdeményezésére indult el ez az akció. A Janus Pannonius Múzeum korábban is segített nehéz sorsú gyerekeken, ingyenes egész napos programot szervezett nekik. Fogvatartottak azonban először dolgoztak náluk. Az ötlet onnan jött, hogy múzeum egyik épülete szomszédos a börtönnel.

„Nemrégiben megkerestek minket az igazgatóságról, a börtön igazgatóságról, hogy igen van egy évek óta jól működő programjuk, ez a jóvátételi program, és ennek kapcsán ők el tudnának ide jönni. Ez azt jelenti, hogy önkéntesen jelentkező elítéltek munkát végezhetnek, értelmes, hasznos munkát végezhetnek. Mi ezt örömmel vesszük” – nyilatkozta Csornay Boldizsár a múzeum igazgatója. 

A jóvátételi munka lényege, hogy a szabadulás előtt álló fogvatartottak hasznos közösségi munkát végezzenek, így is törlesztve bűnüket a társadalom felé. Fontos szempont az is, hogy ha rövid időre is, de kijöjjenek a börtön falai közül.

„Az önként jelentkezők közül azokat választjuk ki, akik enyhébb bűncselekményt követtek el, és közeli a szabadulásuknak az időpontja. Hiszen a tevékenység az re-integrációs szempontból is fontos. Közelíteni kell a szabadulás előtti időpontban egyre jobban a társadalomba történő visszailleszkedést, és törekedni kell arra, hogy ez minél könnyebben menjen” – mondta el Dékány Zsolt a Baranya Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka. A négy rab a múzeum alagsorában takarított, ott ahol rövidesen szabaduló szobát nyitnak. Az elítélteknek a három napos munka után tárlatvezetést is tartanak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Árvízvédelmi kiképzés

Árvízvédelmi kiképzés

Új szintre emeli az árvízvédelmet Budapest Kormányhivatala. 500 önkéntest képeztek ki, akiket a jövőben bevethetnek. A katasztrófavédelem szerint fontos hangsúlyt fektetni ezekre a gyakorlatokra, ugyanis Budapest első számú veszélyeztető tényezője az árvíz.
Radar - Komplex pszihiátriai gyógyítás

Radar - Komplex pszihiátriai gyógyítás

Mágneses stimulációval is tudják már kezelni a depressziós betegeket Magyarországon is. Az Országos Mentális Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézetében, a művészetterápiás osztály mellett megnézhettünk egy Európai Uniós pályázattal elnyert gépet, amit kolléganőnk ki is próbált.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!