2021. január 18.,
hétfő, Piroska napja

QR-kódos karszalag és plazmatechnológia több kórházban is

MTI

2018. szeptember 25., kedd 09:37, frissítve: kedd 11:44

A betegbiztonság növelése érdekében új betegazonosító rendszert alkalmaznak, illetve korszerű higiéniás eszközöket szereztek be a keszthelyi és a hévízi kórházban - tájékoztatta a közös igazgatással működő két intézmény az MTI-t kedden.

A Keszthelyi Kórház több mint 195 millió, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház pedig 186 millió forint európai uniós forrást nyert programjaihoz az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program pályázatán, a Széchenyi 2020 program keretéből.

A két egészségügyi intézményben a levegőfertőtlenítés érdekében költséghatékony működésű, plazmatechnológiás berendezést telepítettek, ami mérsékli a légúti eredetű fertőzések számát, használatával pedig a felületek újrafertőződése is jelentősen csökken. Érintésmentes fertőtlenítőszer-adagolókat szereltek fel mindkét kórházban, Hévízen ezen felül a kéz-, illetve a felületfertőtlenítés megfelelőségét ellenőrző UV-készüléket is működtetnek.

A hálózati vízellátó rendszer fertőtlenítéséhez környezetbarát, a szervezetre ártalmatlan klór-dioxidos vízfertőtlenítőt szerzett be a két intézmény. Keszthelyen az izolált kórtermek zárófertőtlenítéséhez környezetbarát automatát vásároltak, ami a kórterem és a benne lévő eszközök, valamint a levegő gyors és hatékony megtisztítását teszi lehetővé.

A keszthelyi és a hévízi kórház is új betegazonosító rendszert vezetett be. A páciensek a regisztrációkor QR-kóddal ellátott karszalagot kapnak, ami a kórlapon található személyes adatokat és a vizsgálati eredményeket kódolt formában rögzíti.

Átalakul a kórházi fertőzések ellenőrzése - derül ki a Magyar Közlönyből. A miniszteri rendelet alapján a kormányhivataloknak októbertől évente ellenőrizni kell - a többi között - a fekvőbeteg-ellátást vagy az egynapos sebészeti ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók tevékenységét. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma július elején tette közzé javaslat-csomagját a kórházi fertőzések megelőzéséről, a minimum-feltételekről szóló rész egyébként még nem lépett életbe. A magyarországi kórházak közül elsőként közben az Országos Gerincgyógyászati Központ önként közzétette statisztikáját a kórházi fertőzésekről 2014-ig visszamenőleg. Eszerint a fekvőbetegek számával párhuzamosan nőtt a behurcolt és a kórházi ellátás során szerzett baktériumos fertőzések száma is. Tavaly összesen 42 eset volt, ez kevesebb mint a fekvőbetegek számának 1 százaléka.