2019. október 20.,
vasárnap, Vendel napja

Puzsér szerint Karácsonyt csőbe húzták

Hír TV

2019. február 11., hétfő 21:51, frissítve: kedd 08:13

Szolidaritást vállal Puzsér Róbert Karácsony Gergellyel. A publicista kampánycsapata szerint Gyöngyösi Márton 2012-es javaslatában valójában nem is akarta listázni a zsidó képviselőket. Karácsonyt pedig csőbe húzták. A Puzsért támogató LMP azonban nem ennyire elnéző.

- Arra sem válaszolt még, hogy nácinak minősül-e az, aki zsidó képviselőket listázna.

- Nem, ez egy nagyon rossz hagyomány, egyébként nem gondolom, hogy ez önmagában nácizmus, ez egy nagyon rossz mondat volt, én kint voltam a tüntetésen, amikor ez ellen kellett tüntetni, és nagyon örülök annak, hogyha Gyöngyösi frakcióvezető nem mond már ilyeneket.

- De nem nácizmus ön szerint zsidó képviselőket listázni.

- Nem.

Annak ellenére, hogy 2012-ben még tüntetett Gyöngyösi Márton ellen, egyértelmű nemmel válaszolt Karácsony Gergely arra a kérdésre, hogy náci-e az, aki zsidó képviselőket listázna.

Az ellenzéki pártok után most a főpolgármesteri székért harcba szálló Puzsér Róbert kampánycsapata is megvédte a rivális jelöltet. Közösségi oldalukon szolidaritásukat fejezték ki Karácsony Gergellyel.

A régi baloldal örökös jelöltjét sok mindennel lehet támadni, de a humánumát elvitatni egyrészt nevetséges, másrészt veszélyes – áll a nyilatkozatban. Kerestük Puzsér Róbertet, de végül csak kampányának szóvivőjét értük el.

Pitz Dániel, a Sétáló Budapest program sajtószóvivője szerint Karácsony Gergely a saját csapdájába sétált bele, ugyanis annak idején ő maga állította, hogy zsidókat akarnak listázni, holott szerinte erről szó sem volt.

Ilyet senki nem kezdeményezett, hogy zsidó képviselőket számon tartsanak. Olyat kezdeményezett korábban Gyöngyösi Márton, hogy izraeli-magyar kettős állampolgárságukat fedjék fel a képviselők, ez egyébként más országokban is bevett szokás, tehát igazából mondom itt nem volt zsidózás, egy olyan gyakorlatot vetett fel, ami már bevett szokásként működik– mondta. 2012-ben azonban Gyöngyösi Márton nem ilyen finoman fogalmazott.

Felmérjük azt, hogy az itt élő és különösen a Magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára– hangzott el 2012-ben. 

„Ön szerint az nácizmus-e, ha valaki zsidókat akar listázni?” – kérdezte riporterünk Kanász-Nagy Mátét, az LMP szóvivőjét. „Szerintem ez egyértelműen ebbe az irányba mutat, igen, igen, akik náci eszméket vallanak, azok többek között zsidó politikusokat szeretnének listázni” – felelte. A Puzsér Róbert jelöltségét támogató LMP politikusa ugyanakkor már nem akarta magyarázni Karácsony kijelentéseit.

„Ez egy rendkívül zavaros interjú volt, én bevallom, hogy nem igazán tudom értelmezni a zuglói polgármesternek a különböző kijelentéseit, hogy ott mit miért hogyan mondott, én a konkrét kijelentést tudom minősíteni, hogyha valaki zsidó politikusokat szeretne listázni, én azt teljes mértékben elítélem” – mondta kérdésünkre az LMP szóviovője. Kanász-Nagy Máté hozzátette: Puzsér Róbert véleményét az esettel kapcsolatban nem akarta minősíteni.

Karácsony bocsánatot kért

Karácsony Gergely végül saját közösségi oldalán is azt írta: súlyos hibát követett el, ebben egyetért a Mazsihisszel. Hozzátette: ismételten bocsánatot kér mindenkitől, akit megbántott. Kiemelte, hogy elfogadhatatlannak tartja az állampolgárok politikai célzatú listázását.