2020. szeptember 27.,
vasárnap, Adalbert napja

Próbaidőre bocsátották a tanárát bántalmazó diákot

2014. április 22., kedd 15:15, frissítve: kedd 15:46

Két év próbára bocsátották azt a 16 éves fiatalembert, aki a fóti gyermekotthonban támadt tanárára. A nevelő azt akarta megakadályozni, hogy a fiú a közösségi szobában cigarettázzon, mire a diák fellökte a tanárt, akinek megsérült a koponyája, és válla is zúzódott. A fiatal közfeladatot ellátó személy elleni erőszak vádjával állt a bíróság elé.

K. József a 15. születésnapján támadt rá nevelőjére a fóti gyermekközpontban. A fiú a villanytűzhelyről gyújtott volna rá. V. Mihály először figyelmeztette, később lefogta a kezét, mire a pszichés zavarokkal küzdő vádlott bepörgött: bútorokat borított fel, majd teljes erőből fellökte nevelőjét. Az ügyben a gyermekotthon igazgatója tett feljelentést közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt.

V. Mihály elmondta, nagyobb volt a megdöbbenés, mint a fájdalomérzet. Hozzátette, hogy a diák részéről rendszeresek voltak a hasonló dühkitörések. A sértett nevelő már nem dolgozik az intézményben. A diák többször bocsánatot kért már tőle, ezt tette a tárgyalóteremben is.

A közfeladatot ellátó személy elleni erőszakért szabadságvesztés jár a törvény szerint, de a fiatalkorú elkövetőkkel szemben a Btk. megengedő, K. József is megúszta két év próbaidővel. A Dunakeszi Járásbíróság pártfogói felügyelet alá helyezte a fiatalembert. „A fiatalkorúakkal szemben kiszabott büntetés alkalmazási célja elsősorban, hogy a fiatalkorú helyes irányba fejlődjön, a társadalom hasznos tagjává váljon” – mondta Kenese Attila, a Dunakeszi Járásbíróság tanácsvezető bírója.

Az elsőfokú ítéletet a vádlott és védője tudomásul vette, az ügyész három nap gondolkodási időt kért.

Forrás: Hír TV