2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Potápi: Csak az önállóságukat és szabadságukat megőrizni képes nemzetek maradnak meg

Csak azok a nemzetek maradnak meg, állnak ellen a történelem viharainak, amelyek képesek önállóságukat és szabadságukat megőrizni - jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a felvidéki Révkomáromban, ahol beszédet mondott a nemzeti ünnep alkalmából tartott rendezvényen. Szilágyi Péter Dunaszerdahelyen pedig azt mondta, hogy a magyarság életereje új lendületet vett.

  • Potápi: Csak az önállóságukat és szabadságukat megőrizni képes nemzetek maradnak meg

A révkomáromi Szent István-szobornál tartott ünnepségen, amelyen több százan vettek részt, a nemzetpolitikai államtitkár a szabadság és az önállóság mellett a megmaradáshoz vezető egység és az összefogás fontosságát hangsúlyozta, rámutatva: az előbbi kettő nem létezhet az utóbbi kettő nélkül.

A történelem bebizonyította, hogy a Szent István-i ország szétdarabolása sem tudta romba dönteni a nagy uralkodó művét, mert soha nem az egységes terület, nem az utak és a folyók tartották egyben Magyarországot, hanem a magyarok szívének hite, a szabadság iránti vágya - közölte. Potápi Árpád János kitért a felvidéki magyar politikai érdekképviselet folyamatban lévő egységesítésére, és üdvözölte, hogy nem sokkal az ünnepség előtt három felvidéki párt - a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Most-Híd párt és az Összefogás mozgalom - vezetői szándéknyilatkozatot írtak alá az egységes felvidéki magyar érdekképviselet létrehozásáról.

"Nem járja, hogy saját hibánkból ne legyen képviseletünk a pozsonyi törvényhozásban"

- mondta.

A nemzetpolitikai államtitkár közölte: ki kell mondani, hogy a magyaroknak és a velük együtt élő szlovákoknak, németeknek és az összes nemzetiségnek közös a történelme, nagyban hasonló a jelenük és remélhetőleg a jövőjük is.

"Csak úgy maradunk meg magyarnak, ha megmaradunk közép-európainak, és egymásnak vetjük a hátunkat, mi magyarok, szlovákok, lengyelek és csehek"

- szögezte le Potápi Árpád János. A kulturális műsorral átszőtt ünnepség végén a résztvevők koszorúkat helyeztek el Szent István lovasszobrának talapzatánál.

Szilágyi: A magyarság életereje új lendületet vett

A magyarság bizonyságot tett arról, hogy életerős nemzet, és ez az életerő az elmúlt évtizedben új lendületet vett - jelentette ki Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa a felvidéki Dunaszerdahelyen csütörtökön, a nemzeti ünnepen. 

A politikus rámutatott:

Szent István nem csupán egy ország alapjait rakta le, hanem annak a politikai közösségnek a magját is, amelyből a magyar nemzet a történelem viharai között kifejlődött és eggyé kovácsolódott.

Hozzátette: a magyarság és életereje megmaradt, mert a nemzet megingathatatlan alapokon áll, de ez nem jelenti azt, hogy a mai nemzedékeknek ne lenne teendője.

A megmaradás egyéni és közösségi teljesítmények eredménye

- mondta.

A magyarság az elmúlt évtizedben bizonyságot tett életerejéről, közös erővel sikerült fenntarthatóvá tenni és megújítani a magyar intézményrendszert, megerősíteni a magyar közösségeket - közölte a miniszteri biztos.

"Immáron számos területen, így az oktatásban, a kultúrában, a gazdaságban gondolkodunk egységes Kárpát-medencei térben, egységes nemzetben" - tette hozzá Szilágyi Péter.

Az ünnepségen megkoszorúzták az államalapító király szobrát a Szent István téren.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Büszke lehet Európai Parlamenti munkájára a magyar baloldal?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!