2023. 11. 28. Kedd Stefánia napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Belföld

Politikai szereplővé lép elő a cenzúrázó Facebook

Politikai alapon tilthatta le a Facebook a Mediaworks Hungary Zrt. által kiadott lapok és hírportálok hirdetési fiókjait — jelentette ki a Magyar Nemzetnek Szánthó Miklós, a kiadót is magában foglaló Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány elnöke. Míg a Facebook rendszeresen tilt le konzervatív értékrendű oldalakat és hozzászólásokat, sok esetben bejelentések után sem távolítja el azokat a bejegyzéseket, amelyek a miniszterelnök vagy más kormánypárti politikusok meg­gyilkolására buzdítanak.

  • Politikai szereplővé lép elő a cenzúrázó Facebook

Konkrét indoklás nélkül tiltotta le a Face­book a Mediaworks Hungary Zrt. által kiadott lapok és hírportálok hirdetési fiókjait, s nyilvánvaló, hogy az amerikai cég döntésének politikai, ideológiai okai vannak – olvasható a Mediaworks MTI-hez eljuttatott tegnapi közleményé­ben. Mint írták, a tiltás kiterjed egyebek mellett a Nemzeti Sportra, a Mindmegette.hu receptoldalra, valamint számos megyei és városi kiadványra is.

A Mediaworks a döntés miatt a közösségi oldalon nem politikai vonatkozású hírekre és tartalmakra sem tudja felhívni a figyelmet, ezért arra kéri az olvasókat, hogy kizárólag az eredeti internetes címeken keressék a tartalmakat.

– Félelmetes és hátborzongató érzékelni, hogy az a szellemi áramlat, amely eddig elviekben a szólás- és véleményszabadságról egy általános emberi alapjogként szónokolt, most politikai alapon ez ellen fordul – jelentette ki lapunknak Szánthó Miklós, a kiadót is magában foglaló Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) elnöke.

Szavai szerint az érzékenyítés és a politikai korrektség „alapelvei” nevében tiltanak le tartalmakat, és lehetetlenítik el, hogy az emberekhez eljussanak a hírek.

– Ezeket megpróbálják „álhírnek” beállítani, ami azonban valójában pusztán annyit jelent, hogy ez olyan hír, amely nem fér bele a liberális kánon alátámasztásának kontextusába.

Tehát igazából a Facebook által is alapelvvé tett politikai korrektség a legnagyobb „fake news”, mert politikai alapon foszt meg embereket a valóságról történő tájékozódástól – fejtette ki az elnök. Hozzátette: a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány – a Media­works tulajdonosaként is – minden eszközzel fel fog lépni a Facebook véleménydiktatúrája ellen, amely a „semlegesség értékességére” hivatkozva kriminalizál politikai álláspontokat.

– Az alapítvány célja ugyanis éppen a progresszív gyökerű hírhamisítás, dezinformálás és a politikai korrektség elleni fellépés, a nemzeti-polgári oldal megerősítése, hogy a valódi konzervatív-keresztény gondolat ugyanolyan érvényességgel lehessen jelen a közéletben, a virtuális térben is, mint a balliberális – hangsúlyozta Szánthó Miklós.

Figyelemre méltó, hogy a Facebook láthatóan kettős mércét alkalmaz a felületén megjelenő bejegyzésekkel kapcsolatban, azok politikai tartalmától függően. Míg jobboldali, konzervatív tartalmakat egyértelmű, világos indoklás nélkül tiltanak le, balliberális vagy egyszerűen a Fidesz–KDNP-kabinet ellen irányuló támadásokat és sokszor életveszélyes fenyegetéseket többszöri bejelentések ellenére sem távolítanak el.

Legutóbb Kovács M. Mária, a Soros-egyetem professzora Orbán Viktor halálát kívánta egy bejegyzésében. A történész a miniszterelnök washingtoni látogatása kapcsán közzétett erősen áthallásos üzenetében úgy fogalmazott: „Ha Kaczynski olyan ügyesen le tudott zuhanni…” Még ennél is brutálisabb, Orbán Viktor kivégzésére buzdító kijelentések voltak olvashatók néhány éve a Nie­dermüller Pétert (DK) is tagjai között tudó, Demokratikus Koalíció Nyíregyháza nevű Facebook-csoportban.

– A diktátorokat a világon a nép haragja ölte meg!!! Orbán most rajtad a sor!!! – állt az oldalon. Dániel Péter DK-szimpatizáns ügyvéd szintén arról értekezett a közösségi médiában, hogy „Orbán Viktor és aljas, fideszes bűntársai vagy lógni fognak, vagy a börtönben fognak megrohadni”, az MSZP több tagja és támogatója pedig a miniszterelnök halálával viccelődő mémeket osztott meg.

A Facebook még az „Az összes fideszes barmot falhoz állítani és ólmot nekik! Haljatok meg, minek éltek?” bejegyzéssel kapcsolatos panaszt is indokolatlannak tartotta. „Megvizsgáltuk a bejelentést, és úgy találtuk, hogy a hozzászólás nem sérti a közösségi alapelveket” – írták a bejelentőnek tavaly év végén.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Varga Judit: Magyarország sorsáról csakis a magyar emberek dönthetnek

Varga Judit: Magyarország sorsáról csakis a magyar emberek dönthetnek

Magyarország sorsáról csakis a magyar emberek dönthetnek, az ország szuverenitásának védelme kiemelt jelentőségű - mondta Varga Judit, a Fidesz országgyűlési képviselője a szuverenitásvédelemmel összefüggő törvényjavaslatok együttes általános vitájában kedden az Országgyűlésben.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!