2021. július 23.,
péntek, Lenke napja

Plusz öt nap szabadság a közigazgatásban dolgozó házasoknak

Hír TV

2018. november 21., szerda 17:58, frissítve: szerda 18:05

A központi közigazgatásban dolgozók házassága esetén, rendes szabadságukon túl, plusz öt nap szabadságot kapnak - mondta az egyházi kapcsolatokért felelős államtitkár egy konferencián, Budapesten. Soltész Miklós szerint a magyar családokat nemcsak anyagilag, hanem erkölcsileg is támogatni kell, és nem szabad megfelejtkezni a meddő párok megsegítéséről sem.

„Az egyház meggyőződése az, hogy a házasság az nem egy mesterséges találmány, nem társadalmi képződmény, nem egy mesterséges intézmény, hanem természetes, a teremtés rendjével adott” – a szombathelyi megyéspüspök fogalmazott így az Egyházak a családok szolgálatában konferencián. Székely János azt mondta: a férfi és a nő szeretetre vannak teremtve. 

„A testi eggyé válás akkor igaz, akkor van a helyén, ha nem csak két test, hanem két ember lesz eggyé. Egymásnak adják a fájdalmaikat, az örömeiket, a múltjukat, a jövőjüket” – hangsúlyozta Székely János.

A konferencián a családügyi államtitkár azt mondta: akkor tud családbarát lenni Magyarország, ha minél több szereplő - civilek, vállalati szféra, egyházak és a kormány - részt vesz a családbaráttá alakításában.

„Ma már több házasságot kötnek, mint az elmúlt húsz évben bármikor: ismét ötvenezer fölé emelkedett a házasságkötéseknek a száma. Míg 2002. és 2010. között huszonhárom százalékot csökkent ugyanez a mutató, 2010. óta másfélszeresére emelkedett a házasságkötéseknek a száma” – mondta Novák Katalin család és ifjúságügyi államtitkár.

A volt emberi erőforrás miniszter szerint ez az egyházaknak és a kormány családtámogatási rendszerének is köszönhető.

„Miért is ne tennénk anyagilag motiválttá abban az embereket, hogy érdemes legyen gyereket vállalni?! Az ne legyen szegénységi kockázat! Miért is ne tennénk érdekeltté abban, hogy tartósan kössék össze megbízható formában az életüket, mint más párkapcsolatok. Szerintem, ezt nem kell szégyellni! Az fontos, hogy legyen egy következő lépés, amikor a pénztárcától eljutunk a szívig, meg a lélekig és rádöbbennek arra, hogy ez így sokkal jobb!” – fejtette ki Balog Zoltán miniszterelnöki biztos.

Az egyházügyi államtitkár szerint pedig az anyagi támogatás mellett az erkölcsi támogatást is meg kell adni a családoknak. Soltész Miklós azt mondta: keveset beszélnek a meddő párokról, pedig az ő helyzetükre is megoldást kell találni.

„Mindenképp fel kell mutatni azokat a keresztény vagy pedig hívő megoldásokat, amire lehetőségek vannak, az biztos, hogy mindenkinek a kötelessége. Hogyha ebbe belealszanak az egyházak, belealszunk mi, mint egyházban élők, belealszunk, mint kormányzati szereplők, vagy a KINCS, vagy bárki más, aki ebben tehet, akkor bizony nem segítünk mindazoknak a fiataloknak, akiknek ez a problémája óriási nagy gond” – húzta alá Soltész Miklós.

Soltész Miklós hozzátette: kormányzati döntés született arról, hogy a központi közigazgatásban dolgozók házassága esetén, rendes szabadságukon túl, plusz öt nap szabadságot kapnak.