2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Pihentek, most útnak indult a több ezer migráns

Több ezer közép-amerikai migráns indult útnak Mexikóvárosból az Egyesület Államok felé. A 10 ezer fősre becsült csoport néhány napig a mexikói fővárosban pihent, majd egy nappal az amerikai elnök bevándorlási rendeletének kihirdetése után útnak indultak a határ felé. Donald Trump pénteken írta alá azt a határozatot, amivel 90 napra felfüggeszti a bevándorlók belépését a hivatalos határátkelőkön kívül. A karaván néven ismert migránscsoport a megélhetési nehézségek és a rossz közbiztonság miatt indult útnak, legtöbbjük Hondurasból.

  • Pihentek, most útnak indult a több ezer migráns

Néhány napos pihenő után újra útnak indult a közép-amerikai migránskaraván az Egyesült Államok felé Mexikóból. A csaknem 10 ezer fős menetből időközben mintegy 1800-an elfogadták Mexikó ajánlatát, és az országban maradnak. A mexikói-amerikai határon azonban várhatóan megállásra kényszerülnek, miután az amerikai elnök csütörtökön határozatot hozott a határátlépés szigorításáról. A rendelet szerint, aki illegálisan lép az Egyesült Államok területére, az nem kaphat menedékjogot.

„Szerintem a határ közelében már megváltoznak a dolgok. Mostanáig az Isten megmutatta, hogy szeret minket, és nem állítottak meg egész úton. Most is segíteni fog majd tovább. A határnál menedéket fogunk majd kérni. Nekem nincs semmim otthon. Ha tovább akarunk menni a határ felé, az csak azért van, mert szabad. Ha erőszak vár minket, akkor nem megyünk” - mondta egy hondurasi férfi.

A menet tagjainak többsége még nem tudja, mihez kezd akkor, ha a megerősített határon tényleg nem tudnak belépni az Egyesült Államokba. Erőszakot azonban nem terveznek.

„Nem fogunk harcolni, ha az elnök nem enged át minket. Ha illegálisan lépjük át a határt, akkor nem kapunk menedékjogot. Nem tudom, mit fogunk akkor csinálni. Még semmit sem tudok” – így egy hondurasi bevándorl.

Az amerikai hadsereg közben a többezres csoport érkezésére készül.

„Mexikó már felajánlott menedéket ezeknek az embereknek. Az itteni menedékkérelmek biztos, hogy nem kapnak kedvező elbírálást. Őrizetbe vesszük őket, kivizsgáljuk az ügyeket és visszaküldjük őket a hazájukba. Ne tegyék ki magukat és másokat, különösen a gyerekeket egy ilyen veszélyes útnak. Ne kockáztassanak” – jelentette ki Rodney Scott határőr. 

A határra több mint 5 ezer katonát vezényeltek, az elnök szerint azonban akár 15 ezer főt is kirendelhetnek - ez több, mint ahány amerikai katona Afganisztánban szolgál.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!