2020. szeptember 22.,
kedd, Móric napja

Pert vesztett az Altus

2019. április 3., szerda 07:27

Jogszerű volt a Magyar Nemzeti Bank tizenötmillió forintos bírsága, amit a Dobrev Klára vezette Altus Portfólióra szabott ki jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt — állapította meg első fokon a Fővárosi Törvényszék. Az ügyben a BRFK is nyomoz, mivel az Altus mintegy négyszázmillió forintnyi pénzkölcsönt nyújtott jogosulatlanul magánszemélyeknek, társaságoknak, köztük a mintegy 6,3 milliárd forintos költségvetési csalással gyanúsított Czeglédy Csaba cégének.

A Fővárosi Törvényszék március 27-én első fokon elutasította az Altus Portfóliónak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ellen benyújtott keresetét – értesült a Magyar Nemzet bírósági forrásokból. A törvényszék ítéletében kimondta: jogszerű volt a jegybank határozata, mert megállapítható, hogy a felperes kamat fejében, nyereséget elkönyvelve jogszerűtlenül nyújtott kölcsönöket.

Mint ismert, a jegybank tavaly augusztusban 15 millió forint bírságot szabott ki a Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára vezette Altus Portfólióra engedély nélküli pénzkölcsönnyújtás miatt, és azonnali hatállyal megtiltotta a jogsértő szolgáltatás folytatását, egyúttal büntetőfeljelentést tett az ügyben. A jegybank megállapította, hogy a társaság két év alatt mintegy négyszázmillió forintnyi pénzkölcsönt nyújtott jogosulatlanul magánszemélyeknek, társaságoknak, köztük a mintegy 6,3 milliárd forintos költségvetési csalással gyanúsított Czeglédy Csaba cégének. Mivel más lehetőségük nem volt, Dobrevék befizették a bírságot, viszont keresettel támadták meg az MNB határozatát. A Magyar Nemzet információi szerint az első fokú döntés után az ügyben a Kúria hozhat jogerős ítéletet.

A jegybank feljelentése alapján korábban a IX. Kerületi Ügyészség rendelt el feljelentéskiegészítést, amelynek teljesítésével a Budapesti Rendőr-főkapitányságot (BRFK) bízta meg, ám a rendőrség bűncselekmény gyanújának hiá­nyában elutasította, hogy nyomozást kezdjen az ügyben. Az MNB ezután panasszal élt, mondván: a lépés szakmai kötelességük, mivel a nyomozó hatóság eluta­sító érvei szakmailag nem megalapozottak, ugyanakkor a jogosulatlan pénzügyi tevékenység ellen nemcsak felügyeleti, hanem büntetőjogi eszközökkel is fel kell lépni.

Az MNB igazgatója, Barnóczki Péter ekkor hangsúlyozta: számos, jegybanki engedéllyel rendelkező, üzletszerű kölcsönnyújtást végző pénzügyi vállalkozás nem éri el az Altus tevékenységének volumenét, amelynek ráadásul nincs engedélye. A kerületi ügyészség végül helyt adott a jegybank panaszának, a BRFK feljelentést elutasító határozatát hatályon kívül helyezte, és a nyomozás elrendelésére hívta fel a hatóságot. Az ügyészség az MNB panaszát megvizsgálva ugyanis megállapította, hogy a feljelentéskiegészítés során beszerzett, valamint a panaszban szereplő újabb adatok alapján a felvetett bűncselekmény gyanúját kizárni nem lehet. Érdeklődésünkre BRFK-nál közölték, hogy az eljárás folyamatban van.

Gyurcsányék eddig magabiztosnak mutatkoztak az Altus körüli vizsgálódásokkal kapcsolatban. Dobrev Klára közösségi oldalán korábban azt fejtegette, hogy csupán „az lett volna a bűnünk, hogy pár korábbi munkatársunknak, rokonunknak, ügyvédünknek, Czeglédy Csabának és a DK-nak kölcsönt adtunk. Legtöbbnek kamatmentesen, ahol adó- vagy pártfinanszírozási törvény előírta, kamattal. Szerintem ez a normális.” Azóta kiderült, hogy Gyurcsányné vezeti a DK európai parlamenti listáját. A Fidesz szerint a döntés hátterében az állhat, hogy Dobrevnek szüksége lehet a mentelmi jogra, amit brüsszeli mandátuma biztosíthat neki.

Magyar Nemzet