2020. augusztus 10.,
hétfő, Lőrinc napja

Pénzügyi tudatosságról tartottak fórumot szegedi diákoknak

Hír TV

2019. január 29., kedd 22:31, frissítve: kedd 23:12

Többet tudnak a pénzügyekről azok a diákok, akik szerint tisztességesen is meg lehet gazdagodni – hangzott el a diákok pénzügyi tudatosságáról szóló fórumán, Szegeden. A diákok a gyakorlati képzést hiányolják, míg a tanárok szerint sok fiatalnak még a százalékszámítás és a kamatos kamat kiszámítása sem megy. A szakemberek szerint ugyanakkor a Nemzeti Alaptanterv részévé kellene tenni a pénzügyi ismereteket.

Az elektronikus fizetési módokról, a megtakarítás fontosságáról és a pénzügyi átverésekről tartottak előadásokat pénzügyi szakemberek a Pénzügyi Tudatosság Diákfórumon.

„Amit nagyon tudok nektek javasolni, ha úgy gondoljátok, hogy valami gyanús dolog, vagy olyan nagyon kirívó pénzügyi lehetőséget tolnak az orrotok elé, ami csak nektek szól, kihagyhatatlan, az valószínűleg valamilyen gyanús vagy illegális tevékenység lesz” – mondta Gyury Gergely, az MNB Tőkepiaci és Piacfelügyeleti Igazgatóságának felügyelője. 

Nyolc órában tanul pénzügyi ismereteket Pecskei Áron. Az elméleti oktatással elégedett, de több gyakorlati ismeretet szeretne elsajátítani.

„Egészen jól ellátnak minket elméleti tudással, csak a gyakorlatban van néha hiány. Hogy nem is tudom, a bankügyekben, hogy intézünk el valamit. Mert oké, hogy tudjuk, hogy Magyarországon jelenleg kétszintű a bankrendszer és stb, stb, stb, de hogy hogy intézünk el valamit, azt már nem tanítják meg” – nyilatkozta a Vasvári Pál Szakgimnázium diákja. 

Nemcsak a felnőtt lakosság és a diákok pénzügyi ismeretei hiányosak, a pedagógusok ilyen irányú képzésére is szükség van.

„Készül az új Nemzeti Alaptanterv, ennek egyelőre egy munkaváltozata az, ami nyilvánosságra került. Ez még önmagában nem tartalmazta különálló, önálló tantárgyként a pénzügyi ismereteket, de ezt a minisztérium részéről is többször megerősítették, hogy ez még folyamatban van, ennek az alakítása, tehát azért nem biztos, hogy nem fog abba bekerülni. Szükség az biztos van rá. A másik, pedig amire nagy szükség lenne az, hogy azok a pedagógusok, akik ezeket a pénzügyeket fogják oktatni, ők is rendelkezzenek azokkal az ismeretekkel, amit aztán át tudnak adni” – véli Gáspár András, a Privátbankár.hu főszerkesztője. 

A diákok pénzügyi képzésén nemcsak a kormány, a Magyar Nemzeti Banki is javítana. Tavaly szeptemberben mintegy 200 ezer diák kezdett pénzügyi ismereteket tanulnia a jegybank Pénziránytű Alapítványának tankönyveiből. Gyury Gergely