2022. 07. 01. Péntek Tihamér, Annamária napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Híradó 07:00

Belföld

Pénzügyi tudatosságról tartottak fórumot szegedi diákoknak

Többet tudnak a pénzügyekről azok a diákok, akik szerint tisztességesen is meg lehet gazdagodni – hangzott el a diákok pénzügyi tudatosságáról szóló fórumán, Szegeden. A diákok a gyakorlati képzést hiányolják, míg a tanárok szerint sok fiatalnak még a százalékszámítás és a kamatos kamat kiszámítása sem megy. A szakemberek szerint ugyanakkor a Nemzeti Alaptanterv részévé kellene tenni a pénzügyi ismereteket.

Az elektronikus fizetési módokról, a megtakarítás fontosságáról és a pénzügyi átverésekről tartottak előadásokat pénzügyi szakemberek a Pénzügyi Tudatosság Diákfórumon.

„Amit nagyon tudok nektek javasolni, ha úgy gondoljátok, hogy valami gyanús dolog, vagy olyan nagyon kirívó pénzügyi lehetőséget tolnak az orrotok elé, ami csak nektek szól, kihagyhatatlan, az valószínűleg valamilyen gyanús vagy illegális tevékenység lesz” – mondta Gyury Gergely, az MNB Tőkepiaci és Piacfelügyeleti Igazgatóságának felügyelője. 

Nyolc órában tanul pénzügyi ismereteket Pecskei Áron. Az elméleti oktatással elégedett, de több gyakorlati ismeretet szeretne elsajátítani.

„Egészen jól ellátnak minket elméleti tudással, csak a gyakorlatban van néha hiány. Hogy nem is tudom, a bankügyekben, hogy intézünk el valamit. Mert oké, hogy tudjuk, hogy Magyarországon jelenleg kétszintű a bankrendszer és stb, stb, stb, de hogy hogy intézünk el valamit, azt már nem tanítják meg” – nyilatkozta a Vasvári Pál Szakgimnázium diákja. 

Nemcsak a felnőtt lakosság és a diákok pénzügyi ismeretei hiányosak, a pedagógusok ilyen irányú képzésére is szükség van.

„Készül az új Nemzeti Alaptanterv, ennek egyelőre egy munkaváltozata az, ami nyilvánosságra került. Ez még önmagában nem tartalmazta különálló, önálló tantárgyként a pénzügyi ismereteket, de ezt a minisztérium részéről is többször megerősítették, hogy ez még folyamatban van, ennek az alakítása, tehát azért nem biztos, hogy nem fog abba bekerülni. Szükség az biztos van rá. A másik, pedig amire nagy szükség lenne az, hogy azok a pedagógusok, akik ezeket a pénzügyeket fogják oktatni, ők is rendelkezzenek azokkal az ismeretekkel, amit aztán át tudnak adni” – véli Gáspár András, a Privátbankár.hu főszerkesztője. 

A diákok pénzügyi képzésén nemcsak a kormány, a Magyar Nemzeti Banki is javítana. Tavaly szeptemberben mintegy 200 ezer diák kezdett pénzügyi ismereteket tanulnia a jegybank Pénziránytű Alapítványának tankönyveiből. Gyury Gergely

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!