2024. 06. 23. Vasárnap Zoltán napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Napi aktuális 04:40

Belföld

Pénzbüntetést kapott egy orvos, aki valótlan igazolást állított ki

A Budapesti VIII. Kerületi Ügyészség vádirata alapján a bíróság - nem jogerősen - súlyos pénzbüntetést szabott ki egy orvossal szemben, aki valós vizsgálat nélkül igazolta, hogy egy "beteg" nem szállhat repülőgépre - közölte a Fővárosi Főügyészség pénteken az MTI-vel.

  • Pénzbüntetést kapott egy orvos, aki valótlan igazolást állított ki

A közlemény szerint a vádlott, egy 54 éves férfi, főorvosként rendelt egy budapesti ambulancián, amikor a Nemzeti Védelmi Szolgálat megbízhatósági vizsgálatot indított vele szemben annak ellenőrzésére, hogy - akár pénzt is elfogadva - hajlandó-e valós betegség nélkül igazolni, hogy valaki kezelés alatt áll.

A szolgálat munkatársa, a tárgyalótiszt 2023 áprilisában beszélgetést kezdeményezett az orvossal, amely során azt mondta neki, hogy egy vietnámi ügyfelét ki fogják toloncolni az országból, azonban ezt szeretné egy olyan orvosi igazolással késleltetni, amely szerint egészségügyi okból nem utazhat repülővel.

A tárgyalótiszt közölte a vádlottal, hogy a vietnámi személynek valójában nincs egészségügyi problémája és nem is tud megjelenni a rendelésen, mert jelenleg épp külföldön tartózkodik.

A tárgyalótiszt - az orvos korrumpálhatóságának vizsgálata érdekében - azt is mondta, hogy az igazolásért 100 ezer forintot fizet neki.

A vádlott a felajánlott összegre azt válaszolta, hogy az jól hangzik, de majd később megbeszélik, mivel tart attól, hogy egy megbízhatósági vizsgálat alapján - nem tudva, hogy épp az folyik - nyomozás indulhat ellene és börtönbe kerülhet - írták.

Néhány nappal később a rendelési időben az előző, és egy másik tárgyalótiszt - aki a vietnámi személyt helyettesítette - bement az orvoshoz. A vádlott a "beteget" nem vizsgálta meg, adatokat sem kért tőle. Ezután a kezelőlapra a megállapodás szerint rávezette angolul, hogy a vietnámi beteg repülésre alkalmatlan állapotban van, és a látszat erősítése érdekében még egy gyógyszert is felírt a részére.

Az orvos vesztegetési pénzt ugyan nem fogadott el, a kötelezettségét azonban - annak szándékával, hogy ezzel valakinek jogtalan előnyt szerezzen - megszegte.

A Budapesti VIII. Kerületi Ügyészség közfeladati helyzettel visszaélés bűntettéve vádolta meg az orvost és indítványozta, hogy a bíróság, tárgyalás mellőzésével szabjon ki vele szemben pénzbüntetést.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság a vád alapján a férfit 600 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta - áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szélesvásznú történelem: Szerelem + videó

Szélesvásznú történelem: Szerelem + videó

1971-ben Darvas Lili, Törőcsik Mari és Darvas Iván főszereplésével, Makk Károly rendezésében mutatták be a Cannes-ben a zsűri nagydíjával is kitüntetett Szerelem című filmet. A Szélesvásznú történelem adásában Bencze Ilona Jászai Mari-díjas színművésznővel és Lukácsy György filmkritikussal beszélgettünk a magyar filmtörténelem egyik legfontosabb alkotásáról.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Baloldali politikusokkal vonult az LMBTQ közösség a fővárosban + videó

Baloldali politikusokkal vonult az LMBTQ közösség a fővárosban + videó

29. alkalommal vonult szombaton a fővárosban az LMBTQ közösség. A Budapest Pride felvonuláson idén is jelen voltak baloldali pártok, sőt a Momentum és a Két Farkú Kutyapárt saját kamionnal is készült. A tömeg elején sétált a többi között Karácsony Gergely főpolgármester és David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!